Svetosavske nagrade uručene najboljima
Foto: Beta

20 dobitnika

Svetosavske nagrade uručene najboljima

Društvo -
Samo obrazovana Srbija može imati svoju budućost i zadržati mesto u svetu, poručio ministar Obradović

BEOGRAD - U Vladi Srbije danas su, povodom obeležavanja školske slave Svetog Save, uručene tradicionalne Svetosavske nagrade za 20 škola, fakulteta, direktora, učenika, novinara, zaslužnih za razvoj obrazovanja i vaspitanja u protekloj godini.

Nagrade je uručio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović i poručio da za budućnost Srbije obrazovanje ima veliki značaj.

"Samo obrazovana Srbija može imati svoju budućost i zadržati mesto u svetu", rekao je Obradović i naglasio da je u davanju značaja obrazovanju potrebna podrška čitavog društva, a da je Savindan prilika za to.

Među dobitnicima su Predškolska ustanova (PU) "Jelica Obradović" iz Mladenovca, OŠ "Rada Miljković" iz Jagodine, OŠ "Desanka Maksimović" iz Čokota kod Niša, kao i mionička učiteljica Željka Radojičić Lukić, koja radi u tamošnjoj OŠ "Milan Rakić".

Kako je navedeno u obrazloženju za dodelu nagrade, učiteljica Radojičić Lukić 23 godine radi u nastavi i van nje i autor je projekta za stručno usavršavanje nastavnika, a među dobitnicima je i Slavica Marković direktorka Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom učenika " Milan Petrović" u Novom Sadu.

Nagrade su pripale i učenicima Đorđu Davidoviću, maturantu Muzičke škole u Nišu, Teodori Đorđević, maturantkinji niške gimnazije "Svetozar Marković", kao i Viktoru Nađu, učeniku sedmog razreda vršačke OŠ "Jovan Sterija Popović". Nađ pohađa i Muzičku školu "Petar Konjović" u Beogradu, zbog čega redovno putuje na relaciji Vršac- Beograd. Dobitnik je 26 nagrada, od kojih 18 prvih, piše u obrazloženju.

Nagrađeni su i Farmaceutsko-fizioterapeutska škola Beograd, Poljoprivredna škola sa domom učenika "Valjevo", jedina škola koja poseduje ISO standard kvaliteta, zatim direktor beogradske Geodetsko- tehničke škole Slobodan Vlatković, načelnik Školske uprave Užice Blažo Čubrilo.

U oblasti visokog obrazovanja nagrađen je beogradski Elektrotehnički fakultet, koji je prvi pokrenuo reformu nastave pre jedne decenije, a doprineo je i da Univerzitet u Beogradu dospe na listu 500 od oko 20.000 univerziteta sveta, na prestižnoj Šangajskoj listi.Nagradu je primio dekan prof. dr Branko Kovačević.Svetosavska nagrada pripala je i prof. dr Ćemalu Dolićaninu, prvom rektoru integrisanog Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Nagrađena je i grupa studenata beogradskog Fakulteta organizacionih nauka za osvojeno drugo mesto na svetskom takmičenju u Monteralu, zahvaljujući čemu će taj fakultet prvi put organizovati takvo takmičenje.Nagrađeni su i Dom učenika srednjih škola u Zaječaru, direktor Doma učenika srednjih škola u Beogradu Ivan Nikčević, upravnik Studentskog odmarališta na Zlatiboru Josip Ristanović, Udruženje "Milutin Milanković" iz Beograda , kao i dnevni list "Večernje novosti" koje, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, sprovode akciju po čijem će završetku svaka škola u Srbiji imati "mokri čvor".

Obrazovne ustanove u Srbiji koje poštuju preporuku Ministarstva prosvete, obeležavaju danas Svetog Savu, školsku slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja, tvorca zakonodavstva, dok će neki kolektivi obeležiti Savindan u nedelju, na sam dan praznika.

Tradicionalna Svetosavska akademcija pod nazivom "Potomci Svetog Save", u organizaciji Ministarstva, biće održana večeras u Centru "Sava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track