Poslanici o podsticajima u poljoprivredi

Skupština Srbije

Poslanici o podsticajima u poljoprivredi

Društvo -
Predloženim rešenjima podsticaji su predviđeni jednako i za one koji su vlasnici i za one koji su zakupci

BEOGRAD - Skupština Srbije nastavila je danas sednicu raspravom o amandmanima na Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju. Odbor Skupštine Srbije za poljoprivredu je u petak razmotrio 126 amandmana koje su na taj zakonski predlog podneli poslanici.

Vlada je prihvatila 13 amandmana, a Odbor 14 i podneo još četiri svoja amandmana. Ministar poljoprivrede Goran Knežević je u Skupštini, predstavljujući predloženi zakon o podsticajima u poljoprivredi i razvoju sela, rekao da će se smanjiti uloga Vlade i mogućnost njenog pritiska uredbama, radi ispunjavanja želja pojedinaca i interesnih grupa.

Poslanici opozicije su u načelnoj raspravi kritikovali predloženi zakon i ocenili da je neprecizan, da ne stimuliše obradu zemljišta i da treba povećati premije za mleko ekstra kvaliteta i druge. Oni su tada upozorili da će o tome da li će glasati za zakon odlučiti zavisno od prihvatanja njihovih amandmana.

"Usvajanjem tog zakona umanjuje se mogućnost da se na vladu vrši pritisak prema željama pojedinaca i grupa. Vlada je znala da podlegne pritiscima i toga smo bili svedoci u 2012. godini, a usvajanjem ovog zakona to više neće biti moguće", ukazao je Knežević.

Osnovna namera predloženog zakona jeste stvaranje predvidljivog ambijenta za poljoprivrednu poroizvodnju, lakše planiranje srednjoročnih i dugoročnoim investicija, konkurentnost, bolje planiranje budžetskih sredstava i usaglašenost sa propisima EU, budući da je do sada, kako je kazao ministar, postojala "šuma propisa" u kojoj se nisu snalazili ni stručnjaci ni pravnici, a kamoli poljoprivrednici.

Na taj način, kako je kazao, svakom poljoprivrednom proizvođaču lakše je da proceni da li mu se isplati takva poljoprivredna proizvodnja.

Predloženim rešenjima, kako je objasnio, podsticaji su predviđeni jednako i za one koji su vlasnici i za one koji su zakupci, svako ko želi da se bavi poljovprivrednom može na zakonom propisani način da dobije podsticaje bez obzira na pravni i vlasnički status.

Tim zakonom, kako je rekao, garantovani su minimalni iznosi podsticaja za svaku godinu, a vlada će svake godine posle usvajanja budžeta donositi maksimalne iznose. Takođe, predložena rešenja daju mogućnost da se premije za mleko uvećavaju za proizvođače koji proizvode mleko ekstra klase, budući da 35 odsto mleka koje se proizvodi u Srbiji je ekstra klase i odgovra EU standardima.

Propisano je da se osnovni podsticaji ostvaruju po površini biljne proizvodnje i to u minimalnom iznosu od 6.000 dinara po hektaru, a pravo na korišćenje tog podsticaja ima pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice pod uslovom da je upisan u Registar.

Poslanici će, takođe, pretresti i amandmane na izmene Zakona o zaštiti vazduha, a potom i na Predlog zakona o državnoj pripadnosti i upisu plovila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track