Kolarević: Novi zakon korak ka slobodi medija

Pomoćnik ministra kulture i informisanja

Kolarević: Novi zakon korak ka slobodi medija

Društvo -
U njemu su objedinjeni zakon o javnosti i nedozvoljenom objedinjavanju vlasništva nad medijima i da je, takođe, regulisano pitanje rada stranih dopisnika i stranih dopisništava

BEOGRAD - Pomoćnik ministra kulture i informisanja Dragan Kolarević najavio je da će u četvrtak biti završeno pisanje zakona o javnom informisanju, o kojem bi rasprava trebalo da počne sredinom februara.

Kolarević je rekao da će taj zakon sadržati tri zakona i da, prema oceni stručnjaka, predstavlja značajan korak napred u slobodi medija.

On je objasnio da je tu objedinjen i zakon o javnosti i nedozvoljenom objedinjavanju vlasništva nad medijima i da je, takođe, regulisano pitanje rada stranih dopisnika i stranih dopisništava.

Govoreći o štampanim medijima, Kolarević je istakao da je pronađen kompromis, jer su u radu radne grupe učestvovali i predstavnici asocijacije medija kao posmatrači.

"Ako sam vlasnik jednog dnevnog lista i ako on dobro i uspešno radi, pa osnujem još jedan list i dostignem tiraž takav da pređem 50 odsto od ukupnog prosečnog tiraža svih medija u prethodnoj godini, onda je to dozvoljeno, ali ako kupim još jedan dobar list, pa tom kupovinom pređem 50 odsto, onda to nije dozvoljeno", objasnio je Kolarević.

Kolarević je najavio i obavezu, kada je reč o javnosti rada, objavljivanja velikih sponzora i donatora i dodao da je u oblasti elektronskih medija taj prag nešto niži i iznosi 35 odsto.

"Možete da imate jednu nacionalnu frekvenciju i da kupite jedan lokalni medij i jedan regionalni medij i da ne pređete 35 odsto", objasnio je on.

Kolarević je rekao da je opredeljenje vlade da se država povlači iz medija i da se Tanjug mora transformisati. Tanjug kao državna agencija do sada ne ugrožava rad drugih privatnih agencija, ali i tu sledi transformacija i urađeno je više modela, rekao je Kolarević.

On je naveo da u Francuskoj postoji zanimljivo rešenje, prema kojem 60 odsto agencije Frans pres zarađuje na tržištu, dok za ostalih 40 odsto ima ugovore sa državom.Kolarević je rekao da se sada radi na dva zakonska teksta - zakonu o elektronskim medijima i da postoji i nacrt zakona o javnim televizijskim servisima.

"Zadatak je da sledećeg četvrtka sa ljudima iz Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine pokušamo da nađemo model koji će funkcionisati", najavio je Kolarević.

Prema njegovim rečima, rok za ulaženje u skupštinsku proceduru zakona je do kraja marta."Moramo da ispoštujemo zakone i medijske slobode i slobodni mediji su uslov bez koga nema ulaska u EU", rekao je Kolarović.

Upitan o istragama i nerasvetljenim ubistvima novinara, Kolarević je odgovorio da je političko opredeljenje vlade da se ona rasvetle.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track