Grubješić: Srbija pripada Evropi

Spremni za pregovore

Grubješić: Srbija pripada Evropi

Politika -
Naš glavni cilj nije datum, ni pregovori, već modernizacija zemlje, stabilnost, izgradnja institucija, efikasnija i pravednija država, a sve to znači bolji životni standard građana, kazala je Suzana Grubješić

BEOGRAD - "Mesto Srbije je u Evropi. Srbija istorijski, geografski, kulturno i ekonomski pripada Evropi, a sada je potrebno da ta pripadnost postane politička i institucionalna. Mi nemamo vremena za čekanje jer smo mnogo izgubili i propustili u prethodnim decenijama", izjavila je potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić, uoči posete Briselu.

Grubješić i evropski komesar za proširenje Štefan File učestvovaće sutra u Briselu na konferenciji "Zapadni Balkan: Budućnost u Evropi".

Kako je saopštio kabineta potpredsednice Vlade za evropske integracije, teme skupa su strategija širenja EU i regionalna saradnja kao ključ povezivanja zemalja Jugoistočne Evrope.

Grubješić će evropskim sagovorncima preneti da je Srbija spremna da odmah počne pregovore o prijemu u EU, i da je iskreno posvećena normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i saradnji u regionu. Ona će istaći da je Vlada Srbije, vodeći ozbiljnu i kredibilnu politiku, na delu pokazala da je pouzdan partner, te da očekuje da zalaganje i postignuti rezultati budu prepoznati tako što će Evropski savet (samit EU) na proleće utvrditi datum početka pregovora o prijemu Srbije u EU.

Ona je izrazila nadu da će Srbija do juna dobiti datum i preći u sledeću fazu evro-integracije.

"Naš glavni cilj nije datum, ni pregovori, već modernizacija zemlje, stabilnost, izgradnja institucija, efikasnija i pravednija država, a sve to znači bolji životni standard građana. Naš zajednički cilj ćemo lakše postići ako smo bliži EU", rekla je Grubješić.

Na konferenciji koju organizuje Evropska narodna partija, učestvuju i premijer Makedonije Nikola Gruveski, predsedavajući Parlamentarne skupštine OEBS Rikardo Miljori, predsednik Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Elmar Brok, evro-poslanici Eduard Kukan i Doris Pak, i zvaničnici zaduženi za evro-integraciju Albanije, Bosne i Hercegovine, i Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track