Bačević: Srbija se neće zaduživati za kanal Morava

U Kini potpisan protokol

Bačević: Srbija se neće zaduživati za kanal Morava

Društvo -
Ministar rudarstva rekao da pokušava da oživi jedan stogodišnji san Srbije, da to nije lični projekat, niti njegov, ni predsednika Republike

BEOGRAD - Kanal Dunav-Morava-Vardar neće zadužiti Srbiju, a ja pokušavam da sa građanima Srbije, kada je reč o tom projektu, dosanjam stogodišnji san, izjavio je danas ministar rudarstva Milan Bačević.

"Ovaj projekat ne zadužuje Srbiju, niti će da je zadužuje", naglasio je Bačević koji je pre nekoliko dana u Kini potpisao Protokol o razumevanju za studiju opravdanosti projekta izgradnje plovnog puta kanal Morava. On je rekao da pokušava da oživi jedan stogodišnji san Srbije, da to nije lični projekat, niti njegov, ni predsednika republike.

Govoreći o obavezama Srbije u okviru tog protokol, Bačević je rekao da Srbija treba da uradi Prostorni plan posebne namene do granice sa Makedonijom, a obaveza druge strane je da nam prenese svoja iskustva besplatno. "Oni bi finansirali sve svoje aktivnosti i jedina naša obaveza po protokolu je da im informacije kojima mi raspolažemo i faze i etape izrade prostornog plana koji mi budemo ovde sprovodili, a mi za to imamo sve neophodne resurse, stavimo na uvid i da zajedno ocenimo da li ovaj projekat ima smisla ili nema," precizirao je Bačević.Ni jedna jedina reč u tim razgovorima, ni u Vladi Srbije nije izgovorena, koja se tiče novca, kazao je on i dodao da će se o tome razgovarati tek kada se razrade sve varijante ovako velikog projekta. Ministar Bačević je kazao da je dobio zvaničan poziv makedonskog ministra nadležnog za ovu vrstu poslova i dodao da su makedonska i grčka javnost upoznati sa namerama Srbije, vezanim za taj projekat. "Oficijelni razgovori nisu vođeni, ali to ne znači da se neće pokrenuti u najskorije vreme," istakao je Bačević. Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan podrškom koju ima u Vladi Srbije za realizaciju tog projekta i da li razmišlja da se povuče iz vlade ukoliko taj projekat ne bude realizovan, Bačević je rekao da "za velike stvari, ljudima koji su ubeđeni u ispravnost onoga što rade nije potrebna nikakva odbrana.

"Mislim da imam tu podršku, da ću je imati i da će biti sve intenzivnija. Do kraja jula ćemo imati urađen prostorni plan posebne namene sa svim onim što želimo da sprovedemo. Pitanje je trenutka kad ćemo ga sprovesti. Moje mesto u Vladi meni mnogo manje znači nego što se vama čini. Ne zavisi od toga da li ću uspeti ili neću. Ovo je test za Vladu Republike Srbije," naglasio je Bačević.

On je naglasio da namena tog kanala može biti za brodarenje, plovidbu borodova, a prostornim planom može da se definiše i izgradnju irigacionih sistema, hidroelektrana, kargo centara, bescarinskih zona, skladišnih prostora, luka i mnogih drugih infrastrukturnih sadržaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja