Amfilohije se ispovedio: Nisu mi dali da branim Slobodana
Foto: Vijesti.me

Sahrana Borislava Miloševića

Amfilohije se ispovedio: Nisu mi dali da branim Slobodana

Društvo -
Pozvao me da mu budem svedok u Hagu. Izvinio sam se jer nisam mogao, iako mi je srce govorilo da treba da to ispoštujem, rekao mitropolit

LIJEVA RIJEKA - Moram da se ispovedim pred vama. Slobodan me pozvao da budem njegov svedok u Hagu. Izvinio sam se jer nisam mogao, iako mi je srce govorilo da treba da to ispoštujem, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije posle opela koje je održao Borislavu Miloševiću na sahrani u Lijevoj Rijeci.

"Svedočim danas da sam trebao i morao da kažem u Hagu da oni koji su trebali da budu suđeni, i koji će biti suđeni pred Božijim sudom i sudom istorije i pravde, oni su Miloševiću sudili a sebi presudili. A on, zajedno sa svojim bratom Borislavom, osvetlao je obraz časnoga bratstva Miloševića i zapisao ovo mesto u zlatnu knjiga sveslovensku i svečovečansku”, dodao je Amfilohije.

Mitropolit je rekao i da se će se Borislava sećati kao „časnog, vrlog i čestitog čoveka, Crnogorca, Srbina i Sveslovena“.

“Borislava danas ispraćamo, a Slobodan je zapisao sebe neizbrisivim slovima u knjigu večnog života. Slobodan je na Vidovdan poslan na haško besuđe, a njegov je život i delo u duhu velikomučenika kosovskog Lazara. Vidovdansko i Lazarevsko žitije je žitije i kraj žitija Slobodana Miloševića, a Borislav je hodio istim tim časnim putem“, kazao je Amfilohije. On je rekao da “ispraćajući Borislava, dužni smo da spomenemo brata i oca i časno bratstvo Miloševića koji su i ranije rađali vitezove i junake”.

Mitropolit je kazao da nije mogao da svedoči u Hagu na poziv Miloševića zbog „stava nadležnih u crkvi“ da to ne bi bilo dobro za njega kao mitropolita, iako mu je, kako kaže, srce suprotno govorilo.

Od Borislava Miloševića oprostio se i bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović koji je rekao da se Borislav nije “povijao na vetrove i oluje, već je uvek bio čvrst i postojan kao vrhovi u njegovoj rodnoj Crnoj Gori“.

„Nije imao većeg bola od neobjašnjive smrti njegovog brata Slobodana. Borio se za poštovanje dostajanstva svog brata. Međutim, noć je bila iznad časti, poštenja i morala”, rekao je Jovanović. U ime kluba generala i admirala Srbije od Miloševića se oprostio Luka Kastratović, dok je ruski general Leonid Ivašov kazao je da je Borislav bio veliki prijatelj Rusije. “Za nas vojnike on je bio slovenski borac, a diplomatijom se borio za slovensko jedinstvo. On je govorio da se Crnogorci i Srbi ne mogu očuvati bez saradnje sa Rusijom", rekao je Ivašov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track