SULUDI ZAKON: Upisuju bivše muževe kao očeve tuđe dece

SULUDI ZAKON: Upisuju bivše muževe kao očeve tuđe dece

Društvo -
Centar za socijalni rad naložio Maji Mirkov da kao oca deteta navede nekadašnjeg supružnika iako je sina dobila s drugim. Razlog - presuda o razvodu postala pravosnažna posle rođenja

BEOGRAD - Da nije tragično...Maja Mirkov (23) iz Melinaca šest meseci ne može da upiše bebu u matičnu knjigu rođenih jer joj Centar za socijalni rad u Zrenjaninu tražio da bivšeg supružnika navede kao oca deteta iako ga je dobila s drugim čovekom!Za analizu 50.000- Beba je rođena 15. avgusta 2012, presuda o razvodu braka postala je pravosnažna 12. septembra, a ja od marta ne živim s bivšim. Sada Centar za socijalni rad hoće da bebu prijavi na njega, a on nema veze s detetom! Dalja procedura nalaže da na sudu moramo osporiti njegovo očinstvo, i to tako što ćemo platiti 50.000 dinara za DNK analizu - kaže revoltirano i dodaje da zbog takvog, u najmanju ruku čudnog zakona beba nema zdravstvenu knjižicu, da su sami morali da kupe vakcinu i da bebi nisu snimljeni kukovi. Kako kaže, izgubiće i pravo na materinski dodatak koji sleduje ženama u Vojvodini, a koji iznosi oko hiljadu evra.Preko suda do pravaDa Centar za socijalni rad ne radi ništa mimo zakona, uverili smo se kada smo pozvali i matičnu službu opštine Savski venac, gde su pojasnili proceduru.- Po zakonskoj odredbi, za oca deteta vodi se muž majke deteta. Ako nije razvela brak pre rođenja deteta, ali i 300 dana nakon rođenja, njen dotadašnji partner smatra se ocem. Kasnije se sudu upućuje tužba zbog osporavanja zakonskog očinstva i utvrđivanja prirodnog očinstva, koji se rade po hitnom postupku - objašnjava Milica Novaković iz Gradske uprave Savski venac.(S. I.)

Centar: Postupak je završen!U Centru za socijalni rad u Zrenjaninu kažu da je obaveza roditelja da dete upišu 30 dana po njegovom rođenju, a pošto to nisu uradili, s njima je kontaktirala matična služba:- Majka će novorođenče u matične knjige zavesti pod svojim prezimenom, a zakon je takav da će bivši muž biti upisan kao otac deteta. Centar je izdao rešenje sa imenom deteta koje je majka odabrala, a ako ne mogu da se dogovore o očinstvu, u interesu mališana pokrenućemo poseban postupak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track