UN: Srbija poštuje ljudska prava, škripi samo gej parada
Foto: Rojters

Ljudska prava

UN: Srbija poštuje ljudska prava, škripi samo gej parada

Društvo -
Potrebno je samo još izmeniti defininiciju torture, zabraniti fizičko kažnjavanje dece i omogućiti slobode okupljanja seksualnih manjina

BEOGRAD - Savet UN za ljudska prava u Ženevi pozitivno je ocenio napore Srbije da se unapredi ta oblast i dao 144 preporuke koje treba da se ispune do 2016. godine, izjavila je Suzana Paunović, pomoćnica direktora Kancelarije Vlade Srbije za ljudska prava.

Ona je kazala da su Srbiju pohvalili ambasadori 67 zemalja koji su istakli da je napravljen veliki pomak u zakonodavnom okviru i izgradnji institucija.

Međutim, prema rečima Paunovićeve, data je i jasna poruka da se mora poboljšati primena zakona, pre svega u oblasti prava seksualnih manjina.

"Od Srbije je tražena ratifkacija konvencija koje nismo do sada ratifikovali, kao što je Konvencija o žastiti prava radnika migranata, ali i izmene zakona, kao što je izmena definicije torture i unošenje odredbe zabrane fizičkog kažnjavanja dece. Insistira se na pravu na slobodu okupljanja seksualnih manjina", rekla je Paunovićeva.

Ona je rekla da Srbija već radi na ispunjenu traženih preporuka i da su na sastanku u Ženevi odmah prihvaćene 132 preporuke.

Govoreći o problemima sa upotrebom pisma u Novom Sadu, odnosno postavljanju ćiriličnih tabli na vozila gradskog prevoza, a ne i na manjinskim jezicima, Paunovićeva je rekla da očekuje da će se taj problem brzo rešiti na zakazanom sastanku s predstavnicima lokalane vlasti.

Ona je ocenila i da se problem upotrebe ćirilice u Hrvatskoj, tačnije u Vukovaru, ne može rešiti principom reciprociteta, jer bi to značilo da će "Srbi u Hrvatskoj izgubiti neka prava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track