Srbijašumama 375.000 dinara od Albanaca za krađu šume

Naplata

Srbijašumama 375.000 dinara od Albanaca za krađu šume

Društvo -
Albanci sa Kosova i dalje organizovano prelaze administrativnu granicu sa Srbijom i na teritoriji opštine Kuršumlija pustoše šumu, kaže Nebojša Mihovilović iz Srbijašuma

KURŠUMLIJA - Preduzeće Srbijašume u Kuršumliji naplatilo je štetu od kosovskih Albanaca za ilegalnu seču šume u graničnom pojasu Kosova i centralne Srbije, potvrđeno je u tom preduzeću.

Direktor preduzeća Srbijašume u Kuršumliji Nebojša Mihovilović izjavio je da je od grupe kosovskih Albanaca, koji su zbog ilegalne seče 77 kubika drva uhapšeni, naplaćeno 375.000 dinara.

On je dodao da je ta grupa, pored državne, sekla i šume privatnih lica na velikoj površini, ali da je samo preduzeće Srbijašume uspelo da naplati štetu.

"Albanci sa Kosova i dalje organizovano prelaze administrativnu granicu sa Srbijom i na teritoriji opštine Kuršumlija pustoše šumu. Dolaze sa raznom mehanizacijom, sa obaveznim obezbeđenjem, od nekoliko ljudi, koji su naoružani. Često se desi, da kada budu primećeni od strane srpskih snaga bezbednosti, pucaju iz vatrenog oružja", izjavio je Mihovilović.

Prema njegovim rečima, u proteklih godinu dana bilo je više hapšenja drvokradica sa Kosova, a preduzeće Srbijašume je više puta naplatilo štetu, ali to nije "ni delić" ukupne štete.

Mihovilović je procenio da šteta za proteklih godinu dana iznosi više od 36 miliona dinara.

"Posečeno je oko 12.000 kubika drva, duž administartivne linije Srbije i Kosova, na oko dva kilometra u dubini opštine Kuršumlija", rekao je on i dodao da je time pričinjena ekološka šteta, koja se računa deset puta više od procenjene vrednosti isečenih stabala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track