Narodne kuhinje na Kosovu ostaju bez hrane

Narodne kuhinje na Kosovu ostaju bez hrane

Društvo -
Šest narodnih kuhinja u Kosovskom pomoravlju i opštini Klina ima oko 2.000 korisnika, i taj se broj svakodnevno povećava. Apelujemo na donatore da pomognu jer su zalihe u centralnom magacinu dovoljne za pripremanje obroka do kraja februara, rekla je Svetlana Stević

NOVO BRDO - Zalihe hrane u narodnim kuhinjama u Kosovskom pomoravlju i selu Vidanje kod Kline su pri kraju, zbog čega bi već krajem ferbuara, 2.000 korisnika, moglo da ostane bez obroka, izjavila je danas predsednica nevladine organizacije "Majka devet Jugovića" Svetlana Stević.

"Šest narodnih kuhinja u Kosovskom pomoravlju i opštini Klina ima oko 2.000 korisnika, i taj se broj svakodnevno povećava. Apelujemo na donatore da pomognu jer su zalihe u centralnom magacinu dovoljne za pripremanje obroka do kraja februara", kazala je Stević. "Majka devet Jugovića" je u saradnji sa Eparhijom Raško-prizrenskom u Kosovskom pomoravlju otvorila pet narodnih kuhinja za najugroženije u opštinama Novo Brdo, Vitina, Kosovska Kamenica i Gnjilane, kao i jednu u opštini Klina. Stević je za agenciju Beta izjavila da su zalihe namirnica u narodnim kuhinjama minimalne - i da je najgore stanje sa brašnom, uljem i pasuljem.

Prema njenim rečima, situacija je utoliko teža jer se kuhinjama svakodnevno prijavljuje sve veći broj ugroženih kojima je to često jedini obrok dnevno. Stević je navela da postoje planovi i da se, ukoliko se obezbedni potrebna količina namirnica, iz narodne kuhinje spremaju obroci za decu osnovne škole u selu Jasenovik u opštini Novo Brdo, koja do škole u jednom pravcu pešače više kilometara. Besplatni obroci iz narodne kuhinje već su obezbeđeni za školsku decu u selu Bostane u novobrdskoj opštini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track