Nikolić otvara Titov trezor

Došlo vreme

Nikolić otvara Titov trezor

Društvo -
Kabinet predsednika Srbije dozvoliće da se otvore trezori u NBS u kojima je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo dragocenosti koje su ostale posle smrti Josipa Broza Tita

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dozvoliće otvaranje depoa u Narodnoj banci Srbije (NBS) sa Brozovom zaostavštinom, a otključavanju će prisustvovati i Nikolićev savetnik prof. dr Oliver Antić.

Kabinet predsednika Srbije dozvoliće da se otvore trezori u NBS u kojima je nekadašnje Predsedništvo SFRJ pohranilo dragocenosti koje su ostale posle smrti Josipa Broza Tita.

"Početkom nedelje poslali smo dopis Prvom osnovnom sudu u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava nakon smrti nekadašnjeg predsednika. Naveli smo da smo, kao pravni naslednik Predsedništva SFRJ, saglasni da se otvore depoi. Za predstavnika Kabineta koji će prisustvovati otvaranju, posle razgovora s predsednikom Nikolićem, određen sam ja", rekao je Antić .

Antić je objasnio da se čeka da postupajući sudija odredi datum kada će se šefovi otvoriti, kao i da će se prvo potražiti da li postoji zapisnik šta se tu nalazi, pa će se taj spisak "sravniti" sa pohranjenim stvarima.

Iz Prvog osnovnog suda kratko su, poručili da će datum otvaranja sefova biti određen što je pre moguće.

U 11 vreća koje se nalaze u trezoru NBS, kako pretpostavljaju advokati, može se naći šest poslednjih Titovih predsedničkih plata, autorski honorari za knjige i nešto zlata i nakita. Tamo bi trebalo da bude sve ono što je zatečeno posle smrti maršala u predsedničkoj vili u Užičkoj 15.

Advokati Brozovih naslednika zadovoljni su odlukom predsednika Srbije.

Violeta Kočić Miraček, zastupnik Titovog sina Miše i unuke Zlatice, potvrdila je da je sada na potezu sud. Sudija će, u dogovoru sa Narodnom bankom, odrediti datum otvaranja depoa i o tome obavestiti sve učesnike postupka.

Otvaranju će, pored advokata naslednika i prof. Antića, prisustvovati i predstavnici suda, kao i NBS i o celom događaju vodiće se zapisnik.

"Sve što bude pronađeno, pridružiće se spiskovima koji su do sada iz drugih institucija dostavljeni sudu", kazala je Kočić Miraček.

Problem je, međutim, i dalje sa spiskovima koje je trebalo da dostavi Muzej istorije Jugoslavije, nekadašnji Muzej "25. maj". Pošto nije udovoljio zahtevima suda i nije poslao popis Titovih eksponata koji se tu nalaze u poslednje dve godine, sud mu je uputio nov zahtev uz pretnju novčanom kaznom.

"Prema mojim saznanjima, Muzej još nije dostavio tražene spiskove i time praktično opstruiše sudski postupak", rekla je Kočić Miraček.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track