Džudžević: Bosanski jezik nije izmišljen

Maternji

Džudžević: Bosanski jezik nije izmišljen

Društvo -
Bosancima je, tvrdi Džudžević, prisajedinjenjem Sandžaka u okviru Srbije i Crne Gore 1912. godine uskraćeno pravo na maternji jezik

BEOGRAD - Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević izjavio je da Bosanski jezik nije izmišljen i da je to stari jezik, ali se prava Bošnjaka, koja ostvaruju Ustavom i zakonom, na svoj jezik sada osporavaju pseudonaučnim tvrdnjama da je to izmišljen jezik.

Džudžević je u intervjuu Politici podsetio da je na poslednjem popisu stanovništva u Srbiji 145.278 građana reklo da se njihov maternji jezik zove Bosanski, a još 21. decembra 2005. godine donet je Zakon o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, u kojoj je Bosanski priznat kao manjinski jezik u Srbiji.

Bosancima je, tvrdi Džudžević, prisajedinjenjem Sandžaka u okviru Srbije i Crne Gore 1912. godine uskraćeno pravo na maternji jezik. Tome je prethodila odluka o zabrani termina Bosanski jezik 1903. "Nakon sto godina, sada, poštujući Ustav i zakon, ulazimo u proces implementacije prava Bošnjaka da se obrazuju na svom maternjem jeziku", rekao je Džužević.

On smatra da uvođenje Bosanskog jezika u škole neće dovesti do još jedne podele naroda različitih veroispovesti. "Sasvim suprotno. Onog časa kada Bošnjaci dobiju pravo na obrazovanje na svom jeziku, vratiće sebi samopoštovanje i glorifikovaće ili će pojačati poštovanje prema kulturi, jeziku, istoriji, ličnostima, narodu sa kojim žive u Srbiji, ali i u drugim zemljama na Balkanu", rekao je Džudžević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track