Srbija šalje 474 mirovnjaka u svet

Mirovna misije

Srbija šalje 474 mirovnjaka u svet

Društvo -
Pripadnici srpskih snaga odbrane učestvuju u mirovnim misijama u Liberiji, Obali Slonovace, Kongu, Kipru, Libanu i Somaliji

BEOGRAD - U 2013. godini 474 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova biće angažovano u mirovnim misijama UN i EU, rečeno je na Odboru za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije.

Na sednici na kojoj je prihvaćen godišnji plan i učešće pripadnika VS i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama, pomoćnik ministra odbrane Miroslav Jovanović kazao je da će u te svrhe biti ukupno izdvojeno više od 1,1 milijardi dinara.

Ministarstvo odbrane izdvojiće oko 755 miliona, a UN oko 335 miliona dinara, od čega će za plate pripadnika VS i MUP biti izdvojeno oko 160 miliona dinara.

"Planom za 2013. godinu nastavlja se angažovanje snaga odbrane u svim operacijama kao i do sada", rekao je Jovanović.

Pripadnici srpskih snaga odbrane učestvuju u mirovnim misijama u Liberiji, Obali Slonovace, Kongu, Kipru, Libanu i Somaliji.

Vučić: Učešće u misijama povećava ugled Srbije i VSUčešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN je u interesu Srbije i same vojske, jer se tako podiže ugled i poboljšava međunarodni položaj države i njenih snaga, izjavio je u Skupštini Srbije ministar odbrane Aleksandar Vučić."Ukupno angažovanje u 2013. godini biće do 475 pripadnika Vojske Srbije, a od novembra, kada Srbija bude imala četu više u misiji u Libanu, u jednom momentu biće najviše 289 vojnika u misijama", precizirao je Vučić.On je, obrazlažući predložene odluke o učešću snaga odbrane u mirovnim misijama u 2013. godini, godišnjem planu učešća tih snaga u multinacionalnim operacijama i izmenama zakona o VBA i VOA, rekao da je Vojska Srbije i danas jedna od onih institucija koje uživaju veliko poverenje građana i najbolji ambasador naše zemlje.“Bez obzira u kojoj zemlji se nalaze i u kojoj operaciji učestvuju, pripadnici naše vojske doprinose uspostavljanju većeg prijateljstva, ali i dolaze do novih saznanja i vraćaju se neuporedivo bolje obučeni, u tehničko-tehnološkom smislu opremljeniji", rekao je Vučić.Prema njegovim rečima, ne postoji nijedan razlog da se prekine učešće u mirovnim operacijama, a najveći deo međunarodne zajednice doživljava VS i njene pripadnike kao profesionalne i ozbiljne ljude koji najbolje moguće obavljaju posao."Zato je i sve veći broj zahteva za njihovo učešće u različitim misijama", dodao je Vučić i precizirao da je godišnjim planom predviđeno da u mirovnim operacijama učestvuju i medicinski timovi, vojni posmatrači i štabni oficiri.Ministar je takođe rekao da će trećina potrebnih sredstava, odnosno 32,9 odsto, biti obezbeđena na osnovu nadoknade koje će UN uplatiti Ministarstvu odbrane, da će najveći deo sredstava koje će obezbediti Srbija otići na plate, a ostatak na opremu.“Time se jačaju odbrambeni kapaciteti zemlje. Mi smo članstvom u UN preuzeli određene obaveze, ali samo u uslovima u kojima odredi skupština”, rekao je Vučić.Pripadnici VS učestvovaće u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, Bliskm istoku, u operacijama pomorskih snaga EU protiv pirata u Somaliji, Misiji EU za obuku somalijskih snaga bezbednosti i u Ugandi.Kada je reč o izmenama i dopunama Zakona o VBA i VOA, Vučić je rekao da se tu radi o suštinskoj izmeni u skladu sa odlukom Ustavnog suda.“Ta odluka doneta je 1. juna prošle godine i napravila je ne mali problem u funkcionisanju naših agencija zato što je Ustavni sud svojim merama zabranio mogućnost da direktor VBA zatraži tajni elektronski nazor telekomunikacija, informacionih sistama radi prikupljanja podataka”, rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track