Otrovna tunjevina Kplus nije uvezena u Srbiju

Rial

Otrovna tunjevina Kplus nije uvezena u Srbiju

Društvo -
Uvezena je jedino tunjevina u salamuri za koju je 25. januara urađena laboratorijska analiza na moguće prisustvo histamina i ustanovljeno je da histamina nema

BEOGRAD - Konzerve tunjevine "Rial", koja je u Hrvatskoj povučena iz prodaje zbog visokog nivoa histamina, ove godine nije uvezena u Srbiju, izjavio je načelnik poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić.

"Uvezena je jedino tunjevina u salamuri proizvođača "K plus", za koju je 25. januara urađena laboratorijska analiza na moguće prisustvo histamina i ustanovljeno je da histamina nema", rekao je on.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede je prošle sedmice saopstilo da se sa tržiša povlači Konzumova konzervirana tunjevina uvezena iz Tajlanda, zbog prevelike količine histamina.

Utvrđeno je da "Rial" tunjevina, komadi u salamuri, u pakovanju od 160 grama, proizvedena u oktobru 2012. godine, s rokom upotrebe do oktobra 2015. godine, sadrži prevelike količine histamina, zbog čega predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebno za decu i trudnice, jer može da dovede do akutnih alergijskih reakcija.

Histamin nastaje preradom histidina, amino kiseline koja se nalazi u namirnicama kao što su riba, salama, sir, crveno vino, pivo, kiseli kupus. Histamin ne bi trebao da bude problem za telo, jer ga poseban mehanizam u crevima neutrališe, ali ljudi kod kojih taj mehanizam više ne funkcionise dovoljno dobro pate od netolerantnosti na tu supstanci, a simptomi, pored ostalog, mogu da budu i akutne alergijske reakcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track