DELIO TUĐE: Predrag Marković poklonio 1,6 miliona državnih para!

Kad nije njegovo

DELIO TUĐE: Predrag Marković poklonio 1,6 miliona državnih para!

Društvo -
Bivši ministar kulture bez ovlašćenja Skupštine darovao UN umetničku sliku „Pudrijera“, koja vredi oko 16.000 evra, utvrdio državni revizor

BEOGRAD - Poklonu se u zube ne gleda.Dok je bio na čelu Ministarstva kulture i informisanja, Predrag Marković (URS) je bez ovlašćenja Narodne skupštine doneo odluku o dodeli poklona Ujedinjenim nacijama u Ženevi u vrednosti od 1.664.000 dinara.Prema zvaničnom izveštaju državnog revizora, ministar je potpisao rešenje o poklanjanju UN umetničke slike „Pudrijera“ Marije Dragojlović, povodom devedeset godina prisustva Srbije u ovoj organizaciji, a što nije u skladu sa članom 68. Zakona o javnoj svojini i članom 56. stav 3. Zakona o budžetskom sistemu.Osim ovoga, revizor je našao i niz drugih zamerki. Tako, recimo, Ministarstvo nije sprovelo javnu nabavku za avionske karte i smeštaj na službenim putovanjima, a platilo je karte i hotelski smeštaj agenciji „Miros d.o.o.“ u vrednosti od 2.802.000 dinara.U dokumentu na 248 strana piše i da je Ministarstvo kulture tokom 2011. uplatilo turističkoj agenciji „Nemezis“ 13.235.000 dinara bez zaključivanja ugovora i postupka javne nabavke. Od toga je za nabavku avio-karata otišlo 4.932.000 dinara, a za hotelski smeštaj zaposlenih 8.304.000 dinara. Zanimljivo je i da je ovo ministarstvo obrazovalo radnu grupu i upotrebilo sredstva za istraživanja u oblasti kulture za potrebe izrade Nacrta strategije razvoja kulture u iznosu od 2.271.000 dinara, a po obavljenim is­tra­­živanjima nije sprovelo dalje aktivnosti, odnosno nije pripremilo Nacrt strategije u kulturi i dostavilo ga Vladi na dalje postupanje, tako da se s donošenjem ov­og akta kasni godinu i po dana. Mar­ko­vić nije od­gova­rao na pozive i poruke.

Slika „Pudrijera“ delo je Marije Dragojlović
Slika „Pudrijera“ delo je Marije Dragojlović

Delili pare šakom i kapomU izveštaju revizora navodi se da Ministarstvo kulture, informacionog društva i informisanja nije zahtevalo povraćaj sredstava koja nisu potrošena za određenu svrhu. Tako je, recimo, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu za operu „Mileva Ajnštajn“ dobilo 26.173.000 dinara. Iako je potrošeno 18.149.000 dinara, ostatak od 8.024.000 dinara nije vraćen u budžet ,već je utrošen na drugi projekat, čije finansiranje nije ni ugovoreno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track