Bolid studenata Mašinca u trci za top 10

Spremaju se za trke

Bolid studenata Mašinca u trci za top 10

Društvo -
Vozilo na kome studenti trenutno rade, biće završen do maja, nakon čega sledi učešće na trkama u Engleskoj, Italiji, Češkoj i Mađarskoj

BEOGRAD - Prvi studentski Formula tim u Srbiji ulazi u predstojeću takmičarsku sezonu sa novim bolidom i ambicijom da se plasira među deset najboljih studentskih timova u svetu, rekao je vođa tima studenata sa Mašinskog fakulteta u Beogradu Milan Caran.

Prema njegovim rečima, projekat studentskog Formula tima u Srbiji pokrenut je 2010. godine a prvi nastup na međunarodnoj sceni ostvaren je 2011. godine u Engleskoj, gde je idejni inženjerski koncept vozila srpskog Formula Student tima osvojio drugo mestu u klasi II tog studentskog takmičenja.

"Prošle godine smo prvi put učestvovali sa gotovim bolidom na stazi u Silverstonu u Engleskoj, gde smo u konkurenciji više od 150 timova, takmičenje završili u sredini tabele. Na narednoj trci u Italiji, zauzeli smo 32. mesto u konkurenciji 78 timova iz celog sveta", rekao je Caran i dodao da je na međunarodnim studentskim takmičenjima prisutno više od 500 Formula timova.

Predstavljajući karakteristike prvog bolida formule koji je u potpunosti konstruisan u Srbiji, Caran je naglasio da su studenti Beogradskog univerziteta sami projektovali, izradili i vozili bolid na trkama.

"Bolid pokreće Jamahin R6 motor od 600 kubika koji ubrzava do 100 km/h za četiri sekunde, a maksimalna brzina je ograničena na 120 km/h, što je posledica konfiguracije staza na kojima postoje spore krivine", kazao je Caran.

Vođa podtima za marketing Milica Marković rekla je da studentski Formula tim u predstojećoj takmičarskoj sezoni čine 34 studenta sa Mašinskog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, koji su podeljeni u više podtimova specijalizovanih za upravljanje, pogon, dizajn, oslanjanje i kočenje, marketing i finansije.

"Nadam se da će nam se priključiti studenti sa ostalih tehničkih fakulteta, kako bismo u što jačem sastavu nastupili na predstojećim trkama. Na tim inženjerskim takmičenjima, studenti iz celog sveta prikazuju ne samo veštine u izradi vozila već i veštine prezentacije i menadžerske sposobnosti", kazala je Marković.

Ona je najavila da će novi bolid, na kome studenti trenutno rade, biti završen do maja, nakon čega sledi učešće na trkama u Engleskoj, Italiji, Češkoj i Mađarskoj.

"Cilj koji smo postavili za novu sezonu je lakši, brži bolid sa snažnijim i pouzdanijim motorom koji će nam omogućiti plasman među deset najboljih studentskih Formula timova u svetu", rekla je Marković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track