Novi režim obezbeđenja aviona Vlade Srbije

Čuvanje letelice 24 sata

Novi režim obezbeđenja aviona Vlade Srbije

Društvo -
Od BIA smo dobili informaciju koja bi podrazumevala promenu satnice i način obezbeđivanja letelice, kazao premijer

BEOGRAD - Avion Vlade Srbije kojim su se premijer vlade Ivica Dačić i delegacija vlade vraćali iz Dablina, bezbedno je večeras sleteo na aerodrom Nikola Tesla, a Dačić je poručio da "neće atentatori i saboteri određivati satnicu rada članovima vlade".

Državni avion sleteo je u Beograd večeras nešto posle 21 čas, dva sata nakon što je MUP saopštio da je Direkcija policije, na osnovu informacija BIA, obavesila premijera da "vođe pojedinih kriminalnih klanova nastoje da za interese svojih kriminalnih grupa, uz pomoć određenih osoba koje imaju pristup avionu Vlade, izazovu kvar na avionu u inostranstvu prilikom putovanja predsednika, premijera ili prvog potpredsednika vlade".

Po sletanju na beogradski aerodrom, Dačić je novinarima rekao da će članovi vlade nastaviti sa redovnim aktivnostima i najavio novi 24-časovni režim obezbeđivanja državnih letelica. "Ako će nam kriminalni krugovi i atentatori ili eventualni saboteri određivati satnicu rada onda je nemoguće raditi. Ja verujem u naše državne organe da će da obave svoje funkcije, a jedna od njih je zaštita najviših državnih funkcionera", rekao je Dačić.

On je dodao da veruje da time što se uprkos upozorenju vratio avionom iz Dablina, nije prekršio bezbednosne procedure niti zakonske odredbe i precizirao da je informacija o tome da avion u inostranstvu nije bio adekvatno obezbeđen dobijena kada je letelica već bila u Dablinu."Od BIA smo dobili informaciju koja bi podrazumevala promenu satnice i način obezbeđivanja letelice. To su bila nepotvrđena saznanja da bi moglo da dođe do određenih dejstava protiv aviona vlade i ta informacija bila je uopštenog karaktera i nije se direktno odnosila na Dablin", kazao je Dačić.

Premijer je precizirao da je telefonom razgovarao sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i da su zajednički zaključili da je zbog obaveza koje članovi vlade imaju nemoguće da se osmisli neki drugi režim tih putovanja, a koji bi isključio korišćenje vladinih aviona. On je dodao i da je dogovoreno da se u buduće promeni način obezbeđivanja letelice, tako što će ona biti obezbeđivana 24 sata, a kada se bude nalazila u inostranstvu biće skrenuta pažnja i na mogućnost diverzije.

To znači, dodao je Dačić, da je potrebno da i u inostranstvu vladin avion bude 24 sata pod kontrolom. "Vučić i ja nastavićemo sa aktivnostima, a o ovoj situaciji ćemo obavestiti i predsednika Srbije (Tomislava Nikolića)", kazao je premijer. Dačić nije želeo da kaže o kojim se kriminalnim grupama konkretno radi, istakavši da to nije prvi put da je dobio sličnu informaciju kako o njegovoj, tako i o ugroženosti članova njegove porodice.

MUP je večeras saopštenje izdao pod oznakom "hitno, navodeći da postoje saznanja o nastojanju pojedinih kriminalnih klanova da za interese svojih kriminalnih grupa, uz pomoć određenih osoba koje imaju pristup avionu Vlade, izazovu kvar u inostranstvu prilikom putovanja predsednika (Tomislava Nikolića), premijera ili prvog potpredsednika vlade (Aleksandra Vučića).

Kvar bi, kako se navodi u saopštenju, izazvao delimično oštećenje i nakon poletanja doveo do pada aviona, pri čemu se naknadno ne bi moglo ustanoviti da je u pitanju bio namerno izazvan kvar budući da se avion u poslednje vreme u više navrata kvario, sa čime je javnost bila upoznata. Nakon konsultacije Dačića i Vučića, odlučeno je da se nastavi sa međunarodnim aktivnostima, a u dogovoru sa članovima posade aviona odlučeno je da se delegacija Srbije istim avionom vrati za Beograd.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track