Godišnjica napada na autobus Niš ekspresa kod Podujeva
Foto: RTS

Neprežaljeni

Godišnjica napada na autobus Niš ekspresa kod Podujeva

Društvo -
Tada je poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu. Poginuli su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić

BEOGRAD - Danas se navršava 12 godina od napada na autobus "Niš ekspresa" u selu Livadice, kod Podujeva, kada je poginulo 12 i povređeno 43 raseljenih Srba koji su išli na Zadušnice u Gračanicu.

Euleksove sudije su, ubrzo po dolasku na Kosovo, oslobodile Fljorima Ejupija, jedinog optuženog i osuđenog za slučaj "Niš ekspres". On je bio i jedini osumnjičeni za dizanje autobusa u vazduh.U Euleksu navode da su spremni da, ukoliko se pojave novi dokazi, obnove istragu.

Eksplozijom mine na magistralnom putu 16. februara 2001. godine dignut je u vazduh prvi autobus iz konvoja kojima su raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije u pratnji Kfora, išli u Gračanicu, na Zadušnice. U napadu je odmah poginulo 10 osoba, a još dve su potom umrle od povreda. Najmlađi od njih, Danilo Cokić, imao je dve godine. Vrhovni sud Kosova je, u drugostepenom postupku marta 2009. godine, zbog "nedostatka dokaza" oslobodio Fljorima Ejupija, osuđenog na 40 godina zatvora.

Poginuli su Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Advokat porodica poginulih putnika Živojin Jokanović je kazao agenciji Beta da istraga za napad na autobus u Livadicama nije zatvorena jer takvi slučajevi ne zastarevaju.Jokanović je dodao da je Fljorim Ejupi, koga je sudsko veće Euleksa oslobodilo optužbe za podmetanje eksploziva pod autobus, samo jedan, i to "poslednji pion" u napadu i da ih je sigurno bilo više.

Prema njegovim rečima, nadležni organi na Kosovu ne čine ni ono što je po logici stvari moguće i taj slučaj, kao i mnoge druge predaju vremenu zaborava."Moramo izvršiti ozbiljniji pritisak svih struktura i snaga na međunarodnu zajednicu da se taj i ostali slučajevi ubistva Srba reše", rekao je Jokanović i dodao "sve su istrage stale, niko neće ništa da radi".

Sudsko veće međunarodnih sudija UNMIK-a je 2008. godine Ejupija proglasilo krivim za podmetanje eksploziva i tada je osuden na 40 godina zatvora.Nisu nađeni počinioci najvećih zločina nad Srbima po dolasku međunarodnih snaga na Kosovo - ubistva dece u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Gackom i porodice Stolić u Obliću.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević je ponovila da je Euleks spreman da obnovi istragu, ako bude novih dokaza."Važno je reći da istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena ukoliko se pojave novi dokazi.

Veoma je važno da počinioci budu privedeni pravdi i da porodice žrtava saznaju istinu", kazala je ona.Gudeljević je podsetila da presuda može jedino da bude zasnovana na čvrstim dokazima, ali je sudsko veće u ispitivanju činjenica u toku krivičnog postupka ustanovilo da nema direktnih dokaza o Ejupijevom prisustvu na mestu zločina."Pošto je pregledao zapisnik, saslušao argumente odbrane i javnog tužioca i analizirao zakone, Vrhovni sud Kosova je marta 2009. godine Ejupija oslobodio optužbi", rekla je Gudeljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track