FABRIKA ČIPOVA SA UAE: Najveća investicija u Srbiji od 1980.
Foto: TANJUG

Aleksandar Vučić

FABRIKA ČIPOVA SA UAE: Najveća investicija u Srbiji od 1980.

Društvo -
Ukoliko uspemo do leta da završimo pregovore, i da uđemo u neku vrstu predugovaranja, zatim ugovaranja, čini mi se da bi spas Srbije bio vidljiv", kazao je Vučić.

BEOGRAD/ABU DABI - Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Abu Dabiju da bi posle potpisivanja više ugovora sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ulaganje u veliku fabriku čipova bila najveća investicija u Srbiji u poslednje tri decenije.

"To bi bila najveća investicija u Srbiji od 1980. godine u Srbiji. Možda bi bila spasonosno rešenje za našu zemlju. Ukoliko uspemo do leta da završimo pregovore, i da uđemo u neku vrstu predugovaranja, zatim ugovaranja, čini mi se da bi spas Srbije bio vidljiv", kazao je Vučić.

On je rekao da će biti objavljeni svi sporazumi koji su danas potpisani sa UAE i da će ti prvi ugovori mnogo značiti za Srbiju i njene fabrike jer UAE želi da ulaže u Srbiji i razvija zajedničke tehnologije. Vučić je kazao da je posebna čast što su ugovori potpisani sa šeikom Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom koji, kako je naveo, veoma retko potpisuje međudržavne sporazume. Povodom saradnje u oblasti vojne industrije, Vučić je kazao da će Srbija tek praviti savremenije, visokosofisticirane rakete, na najvišem tehnološkom nivou, uz nova ulaganja u Krušik, Teleoptik i Utvu.

Vučić je naveo da ponovo namerava da razgovara i o raketnim bacačima jer UAE pokazuje veliko interesovanje. "Očekujem da to bude još jedan od proizvoda koji će naći svoje mesto i na tržištu Emirata", rekao je Vučić. On je kazao da je sa šejkom razgovarao i o saradnji u oblasti poljoprivrede i kupovini poljoprivrednih kombinata u Srbiji. "Zainteresovani su da ulažu pre svega u navodnjavanje zemljišta, da povećaju produkciju i prinose za tri, četiri možda i pet puta. Mi smo spremni da prihvatimo i njihovu tehnologiju, i njihovo znanje i njihove ljude i investicije", kazao je Vučić i istakao da modernizaciju Srbije više niko ne može da spreči.

Vučić i šeik Abdulah bin Zajed, ministar spoljnih poslova UAE i brat prestolonaslednika Muhameda bin Zajeda, potpisali su ranje danas u Abu Dabiju Sporazum o međudržavnoj saradnji, Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja, Sporazum o saradnji u oblasti odbrane i Zajedničku izjavu o uspostavljanju strateškog partnerstva. Prvi potpredsednik vlade i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Abu Dabiju, na kraju dvodnevne posete, otvaranju najvećeg sajma naoružanja i opreme na Bliskom istoku - IDEX, koji se održava pod patronatom predsednika šeika kalife bin Zajeda al Nahjana. Na sajmu je svoj stand imao i "Jugoimport" SDPR iz Srbije koji je posetio šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track