Dačiću i Dinkiću pokazan fijat 500L sa sedam sedišta

Prodaja od leta

Dačiću i Dinkiću pokazan fijat 500L sa sedam sedišta

Društvo -
Dinkić rekao da će ova fabrika u Kragujevcu zaposliti još nekoliko stotina novih radnika

KRAGUJEVAC - Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će kompanija Fijat automobili Srbija u Kragujevcu u maju početi serijsku proizvodnju modela 500 L sa sedam sedišta, a prodaja će krenuti na leto. Dinkić je posle obilaska fabrike, pošto je njemu i premijeru Dačiću premijerno prikazana verzija 500L sa sedam sedišta, rekao da će ova fabrika u Kragujevcu zaposliti još nekoliko stotina novih radnika. Dinkić je naveo i da se razmišlja o tome da se model 500L, koji je sada skup za sprsko tržiste, ponudi kupcima u našoj zemlji po specijalnim popustima. On je napomenuo i da će ove godine jedna petina srpskog izvoza ići iz FAS-a, i da je ta kompanija ispunila sve obaveze.

Serijska proizvodnja novog Fijatovog modela 500L u Kragujevcu počela je 4. jula 2012. godine. Novi 500L se plasira na više od 100 tržišta u svetu uključujući i SAD, kao i region Azije i Pacifika. Izvoz modela 500L, koji se proizvodi samo u našoj zemlji, počeo je u avgustu 2012. godine. Proizvodnja novog modela 500L u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku "Zastava automobili", potpisanog u jesen 2008.

Tim strateškim ugovorom, italijanski Fijat je vlasnik 67 procenata fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto. Generalni direktor Grupe Fijat-Krajsler Serđo Markione krajem prošle godine je najavio da će u 2013. godini kompanija isporučiti na razna tržišta oko 160.000 automobila Fijat 500 L, što je, inače, deset odsto godišnjeg plasmana automobila B klase na evropskom tržištu. Tim planom obuhvaćena je i proizvodnja novog modela automobila, koji će imati sedam sedišta. To vozilo će nositi oznaku Fijat 500 XL, a namenjen je kupcima na američkom tržištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track