UŽAS: Pustili u prodaju kancerogeno meso!

Inspektor otkrio strogo čuvanu tajnu

UŽAS: Pustili u prodaju kancerogeno meso!

Društvo -
Dok je ministar poljoprivrede bio Saša Dragin (2009-2011), u Srbiji nije proveravano meso ni u prodaji ni u ugostiteljskim objektima

BEOGRAD - Godinama se hranimo otrovima.Postoji velika šansa da su Srbi jeli meso zatrovano hemijskim supstancama koje izazivaju kancer jer nije bilo kontrole hrane životinjskog porekla. Naime, dok je ministar poljoprivrede bio Saša Dragin, od jula 2009. do avgusta 2011. godine, kontrola hrane životinjskog porekla nije vršena u maloprodajnim objektima, supermarketima, samoposlugama, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, i to na celoj teritoriji Republike Srbije - saznaje Kurir od veterinarskog inspektora čije je ime poznato redakciji.Za te dve godine sistematska kontrola vršila se samo u maloprodajnim objektima u Jablaničkom okrugu, a rezultati su bili zabrinjavajući i poražavajući.- Rezultati laboratorijskih analiza mesa, proizvoda od mesa, mleka, proizvoda od mleka, jaja i druge hrane životinjskog porekla pokazali su da oko 30 odsto uzoraka ove hrane nije bilo u skladu s navedenim kriterijumima, već da je u mesu povećan nivo hemijske supstance koja nije ništa manje opasna od aflatoksina i može da ima kancerogeno dejstvo - kaže Kurirov izvor.Postoji osnovana sumnja da se ubrizgavanjem hemijske supstance i vode, takozvanim špricanjem mesa, vrši jedan vid falsifikovanja mesa, jer hemijska supstanca ima veliku moć vezivanja vode u mesu, što se masovno radi da bi se povećala težina - kaže izvor Kurira i dodaje da građani Srbije nisu bezbedni po pitanju ishrane.- Propusti u radu Republičke veterinarske inspekcije i slepe poslušnosti šefova na nivou okruga koji su veterinarsku inspekciju proglasili nenadležnom za vršenje kontrole u navedenim objektima, što je u suprotnosti sa Zakonom o bezbednosti hrane, dovelo je do pojave mesa sumnjivog kvaliteta - tvrdi on.Prema rečima Kurirovog izvora, o svim propustima pismeno su obavešteni nadležni državni organi, koji ništa nisu preduzeli iako postoji osnovana sumnja za krivično delo ugrožavanje života građana.

Sanja Čelebićanin ćutiNadležne u Srbiji ne interesuje šta jede narod, jer kako drugačije razumeti to što se odgovorni za ispravnost namirnica ne javljaju novinarima na telefon. Nisu hteli da komentarišu saznanja Kurira o mesnom brašnu, koje je završilo kao hrana za svinje i koje izaziva kravlje ludilo. Ni sada nisu dostupni da objasne kako je moguće da nema kontrole. Više puta smo pokušali da dođemo do načelnice Veterinarske inspekcije Sanje Čelebićanin, ali ona se uporno ne javlja na mobilni telefon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja