SKANDALOZNO: Zaraženim mesom hranili decu u Srbiji!
Foto: Thinkstock

SKANDALOZNO: Zaraženim mesom hranili decu u Srbiji!

Društvo -
Veterinarski inspektor M. C. proglasio pileće meso iz nelegalne klanice neispravnim za ljudsku upotrebu. Međutim, Ministarstvo poljoprivrede ga 2011. ućutkivalo i na kraju smenilo, otkriva zaštitnik građana Srbije

BEOGRAD - Nekog poslati na dugu robiju!

Zaštitnik građana Srbije Saša Janković utvrdio je da je Ministarstvo poljoprivrede „godinama ignorisalo, ućutkivalo i nezakonito smenilo“ veterinarskog inspektora koji je ukazivao da se pileće meso iz jedne klanice bez odgovarajuće kontrole prodaje građanima, prenosi Beta.U saopštenju zaštitnika građana navodi se da je šef Odseka Republičke veterinarske inspekcije M. C. otkrio i dokumentovao nelegalnu klanicu kroz koju su prošle hiljade pilića bez uverenja o zdravstvenom stanju, bez dokaza o vakcinisanju i bez pregleda mesa i organa nakon klanja, a da se to meso uprkos tome našlo u prodaji.- Uprkos tome što je meso proglasio neispravnim za ljudsku upotrebu, ono se ipak našlo u prodaji. M. C. je podneo krivične prijave protiv svojih kolega i šefova u ministarstvu, ali i prerađivača i trgovaca u čijim radnjama je meso završilo - ukazao je zaštitnik građana.Inspektor je, kako je navedeno, ustanovio i nezakonitu naplatu taksa za uverenja o zdravstvenom stanju životinja i otkrio duple račune i prisvajanje novca u veterinarskim stanicama.Stočarima su, kako je ukazao zaštitnik građana, naplaćivane takse i do osam puta veće od propisanih.M. C. je od resornog ministarstva u dva navrata 2011. godine (u vreme ministra Sa­še Dragina) tražio da spreči nezakonit uticaj na njegov rad i zaštiti samostalnost inspekcijske funkcije, ali zaštitu nije dobio, već je dva puta nezakonito razrešen sa mesta šefa Odseka republičke veterinarske inspekcije.- Nezakonitost ta dva rešenja o smeni oba puta je utvrdila žalbena komisija Vade. Ipak, M. C. ni posle više od godinu dana od poslednje odluke te komisije nije vraćen na radno mesto, iako mu je u međuvremenu i Agencija za borbu protiv korupcije dala status zaštićenog uzbunjivača - ukazao je zaštitnik građana.Zaštitnik građana je zatražio da M. C. bude vraćen na prethodno ili postavljen na više rukovodeće radno mesto, kao i da ministar poljoprivrede utvrdi odgovornost unutar svog ministarstva, posebno u Upravi za veterinu i Republičkoj veterinarskoj inspekciji, kao i da protiv odgovornih preduzme najoštrije mere.Republički ombudsman je o ovome obavestio i resorni odbor Narodne skupštine i Vladu Srbije. Dokumente o tom slučaju zaštitnik građana prosledio je i policiji.

Saša Janković
Saša Janković

Saša Dragin
Saša Dragin

Kurir, 25.2.2013.
Kurir, 25.2.2013.

Meso izaziva rakKurir je juče objavio izveštaj inspektora M. C., koji je ukazao da dve godine, od 2009. do 2011 (kad je ministar poljoprivrede bio Saša Dragin), nije bilo kontrole mesa u maloprodaji i u ugostiteljskim objektima. Prema njegovim rečima, kontrola je rađena samo u Jablaničkom okrugu, u kom je 30 odsto uzoraka bilo neispravno, odnosno imalo hemijske supstance koje izazivaju rak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track