Mleko sme da se pije, aflatoksin zbog klime

Dragan Glamočić

Mleko sme da se pije, aflatoksin zbog klime

Društvo -
Profesor Poljoprivrednog fakulteta naveo da "ceo svet" pije mleko sa nivoom aflatoksina koji je i kod nas sada zabeležen, osim u EU

BEOGRAD - Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Dragan Glamočić izjavio je danas da mleko može da se pije, uz ocenu da je povećana koncentracija aflatoksina posledica klimatskih uslova prošle godine.

Glamočić je naveo da "ceo svet" pije mleko sa nivoom aflatoksina koji je i kod nas sada zabeležen, osim u EU, dodajući da bi bili najsretniji kada bi moglo da se pije mleko sa nula odsto tog toksina, ali da je to nerealno.

On je rekao da je dozvoljeni nivo afklatoksina u kukuruzu kod nas 50, a u EU 10, da je taj nivo za krave muzare u Evropi pet, a kod nas 10, te se dobija apsurd da se sa zakonski isporavnom hranom dobije zakonski neispravno mleko.

Prema njegovim rečima Srbija je u kllimatskom području "koje je vrlo nezahvalno" i da u godinama kada je vlažna klima dolazi do povećanja nekih drugih toksina, a prošle je bilo sušno leto pa su se javili toksini karakteristični za takva područja.

On je naveo da iz svega treba izvući pouku, napraviti znatno bolji monitoring ne samo za afla nego i za druge toksine koji su često prisutni u regionu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track