Đurićeve malverzacije od 35 miliona evra

Doveo firme do prosjačkog štapa

Đurićeve malverzacije od 35 miliona evra

Društvo -
Vlasnik „Zekstre“ i predsednik FK Partizan kupio je devet društvenih preduzeća, koja danas duguju 20 miliona evra. Za porez duguje pet miliona, a nije vratio ni kredit od 10 miliona €

BEOGRAD - Nedodirljiv.Ko može da u privatizovanim firmama otpusti više od 500 radnika i napravi dug od 20 miliona evra, da državi duguje pola milijarde dinara poreza, a da i dalje bude cenjen biznismen, često viđen u društvu političara i ministara? Može Dragan Đurić, vlasnik „Zekstre“, predsednik FK Partizan, kupac devet društvenih preduzeća.Najočigledniji primer njegovog gazdovanja je „Veterinarski zavod“, koji je kupio 2005. Tada je firma imala novac na računu, robu i sirovine u magacinima, posao za oko 400 radnika, a danas je u blokadi zbog dugova od 1,2 milijarde dinara, a manje od 200 radnika više je na prinudnom odmoru nego u pogonima.- Privatizacija „Zavoda“ jedna je od spornih. Njeno istraživanje traži EU jer se sumnja da konzorcijum „Zekstre“ i „Bankoma“ nije ispunjavao uslove da ga kupi. U blokadi je i „Optika“, gde je ugasio proizvodnju, a „Nolit“ je u poslednjih 12 meseci sedam bio blokiran. Đurić se hvali na zvaničnom sajtu da njegov „Novitet“ zapošljava 600 radnika, ali tako je bilo 2004, kada ga je privatizovao, danas ima manje od 200 i pravi gubitke - navodi sagovornik Kurira upoznat s Đurićevim poslovanjem.Đurić je vlasnik i „Dunavke“, fabrike ulja iz Gradišta, koja je u stečaju.- Ko bi običnom građaninu dozvolio da duguje pola milijarde za porez, kao Đurićev FK Partizan, ili dve milijarde firmama i radnicima? Ili da preko „Dunavke“ i „Noviteta“ uzme kredite za 7-10 miliona evra od Agrobanke, a da ih ne vraća? Zašto je Đurić privilegovan? Možda zato što se druži sa visoko pozicioniranim funkcionerom SPS, jednim ministrom, predsednikom Fudbalskog saveza Srbije - pita se jedan od radnika „Veterinarskog zavoda“.Dragan Đurić nije bio raspoložen da prokomentariše dugovanja koja je napravio u privatizovanim firmama, utaju poreza, kao ni da odgovori zašto je privilegovan.

Đurić se pokazao kao neuspešan biznismen
Đurić se pokazao kao neuspešan biznismen

Ima 200 lokala!- Firme koje je privatizovao propašće jer je Đurić iz njih izvukao novac. Zadržaće njihove lokale, hvali se da ih ima 200 u Srbiji, ali i vredniju imovinu, kao što je na primer 16 hektara „Veterinarskog zavoda“ na ekskluzivnoj lokaciji u blizini mosta Zemun-Borča - kaže sagovornik Kurira.Duguje svim bankamaUpućeni kažu da je Đurić uzimao kredite od skoro svih banaka u Srbiji. Gotovo da nema banke kod koje se nije zadužio, tvrdi jedan Đurićev radnik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja