OTPLATA: Dug za struju na 24 rate
Foto: Rts

Akcija traje do aprila

OTPLATA: Dug za struju na 24 rate

Društvo -
Kamate se otpisuju. Sporazum se potpisuje uz uslov da su plaćeni računi za struju za januar i februar ove godine

BEOGRAD - EPS potražuje oko 110 milijardi dinara. Pola duguje privreda, pola domaćinstva. Preduzeća i građani zato su veoma zainteresovani za otpis kamata i plaćanje starih dugova za struju na rate. Ukoliko odredbe reprograma ne budu poštovane, vraća se kamata iz 2012. godineVeliko je interesovanje i preduzeća i domaćinstava za otpis kamata i plaćanje starih dugova za struju na rate. Kako bi se izbegle gužve, iz Elektrodistribucija poručuju da se dolazi po pozivu, pošto akcija traje do kraja meseca.

U EPS-u kažu da će svi dužnici, najdalje za 10 dana, dobiti obaveštenje na kućnu adresu kada da dođu i potpišu Sporazum o reprogramu.Sporazum se potpisuje uz uslov da su plaćeni računi za struju za januar i februar ove godine. Uz otpis kamata za 2012. godine, u zavisnosti od visine dugovanja, glavnica može da se plati od tri do 24 rate.Dugovi za struju se kreću od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada dinara, a kamate se zaračunavaju za period od pre pet ili šest godina. Preduzeća traže više od 24 rate.Direktor "Magnohroma" iz Kraljeva Đorđe Kosanović kaže da će plaćati stari dug.

"Rata za stari dug će iznositi više nego što je mesečna kamata. Međutim, to bi možda i bilo dobro kada bi rokovi otplate bili na primer 48 meseci", kaže Kosanović.Dodatni zahtevi ne čude, jer EPS potražuje oko 110 milijardi dinara. Pola duguje privreda, pola domaćinstva.Tamara Utvić iz "Elektrosrbije" iz Kraljeva kaže da je najveći dug za domaćinstva više od milion dinara.

"Najniži dug je hiljadu dinara. Dok u okviru privrede imamo dug i više od 10 miliona dinara", kaže Utvić.U Elektrodistribuciji iz Novog Pazara kažu da od 40.000 kupaca električne energije, 30 odsto čine dužnici. Na nivou cele zemlje, naplata je najlošija na jugu. Niška elektrodistribucija ima 200.000 dužnika."Pre nego što je doneta odluka o reprogramu duga, trebalo je imati u vidu činjenicu o socijalnoj strukturi stanovništa koje živi na teritoriji grada", kaže direktor Elektrodistribucije "Jugoistok" iz Niša Igor Novaković.U Vladi kažu da je otpis kamata omogućen da bi mogle da se primene socijalne karte i konačno rešilo pitanje starih dugova za struju. Inače, Sporazum o reprogramu mora da se poštuje - uz tekuće mesečne račune nužno je da se redovno plaćaju dogovorene rate. U protivnom, sledi najpre opomena."Ako ni po dobijanju obaveštenja ne budu poštovali odredbe reprograma biće isključeni i reprogram će se poništiti i u tom slučaju se vraća kamata iz 2012. godine. Zato kažemo da se radi o otpustu kamate, a na otpisu", objašnjava Sandra Alagić iz Elektrodistribucije Beograd.Potrošačima, koji redovno plaćaju struju, ostaje popust od pet odsto.

http://www.youtube.com/watch?v=0f_vYnCUY6U

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track