Tribina: Ubistvo Đinđića nerasvetljeno iz političkih razloga
Foto: Tanjug

Tribina: Ubistvo Đinđića nerasvetljeno iz političkih razloga

Društvo -
Govoreći o ubistvu Đinđića, advokat njegove porodice u procesu protiv zemunskog klana Rajko Danilović rekao da nije do kraja istraženo ko je sve učestvovao u organizaciji ubistva

BEOGRAD - Ubistvo premijera Zorana Đinđića nije do kraja rasvetljeno iz političkih razloga, smatraju učesnici tribine "Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića", koji ističu da nisu optimisti da će to pitanje u skorije vreme do kraja biti istraženo.

Predsednik Socijaldemokratske unije i nekadašnji potpredsednik u Đinđićevoj vladi Žarko Korać istakao je da je ubistvo Đinđića "promenilo istorijski proces" i da je cilj bio da se "eliminiše "izdajnička" i dođe kriminalna vlada".

"Očajnički potezi su se činili da bi se zaustavio proces demokratizacije Srbije", kazao je Korać.

Kako je rekao, tadašnja vlada je bila slaba, jer nije imala ni vojsku ni spoljnu politiku i dodao da je posao spoljne politike preuzeo Đinđić na sebe.

"Nikakve ingerencije tada nad vojskom nismo imali", rekao je on.

On je dodao da ga najviše interesuje ubistvo svedoka saradnika Zorana Vukojevića Vuka čiji iskaz najviše odgovara na pitanja političke pozadine ubistva premijera.

"Njegov iskaz govori da je zemunski klan imao kontakte sa Koštuničinim kabinetom. Apsolutno je tačno da su te veze postojale", istakao je Korać, koji je dodao da je postojala medijska hajka na premijera Đinđića kojom se nastojao kriminalizovati predsednik vlade.

Prema njegovim rečima, tada su postojale dve vizije Srbije, jedna Đinđićeva, a druga Vojislava Koštunice i te dve vizije postoje još od 1804. godine.

Govoreći o ubistvu Đinđića, advokat njegove porodice u procesu protiv zemunskog klana Rajko Danilović rekao je da nije do kraja istraženo ko je sve učestvovao u organizaciji ubistva.

"Politički su razlozi ubistva, a politički su i razlozi što ono nije do kraja rasvetljeno", rekao je Danilović.Prema njegovim rečima, nalogodavci ubistva su ostali nedodirnuti.

"Nisam optimista da ćemo rasvetliti njegovo ubistvo", poručio je Danilović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track