Ministarstvo: Kanal Morava za prosperitet Srbije

Najavili

Ministarstvo: Kanal Morava za prosperitet Srbije

Društvo -
Započete su aktivnosti koje prvenstveno imaju za cilj prosperitet Srbije i njenih građana, kao I prosperitet celog regiona, a ne aktivnosti koje bi za cilj imale zaduživanje države”, navelo je Ministarstvo u odgovoru na pitanje poslanika Tulimirovića

BEOGRAD - Realizaciji projekta izgradnje plovnog puta koji bi povezivao Srbiju, Makedoniju i Grčku sa srednjom Evropom pristupiće se samo u slučaju da studija izvodljivosti pokaže opravdanost, piše u odgovoru Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja na poslaničko pitanje.

Na pitanje poslanika stranke "Nijedan od ponuđenih odgovora" Nikole Tulimirovića zašto bi se Srbija zaduživala i investirala milijarde u "neizvestan projekat", Ministarstvo je odgovorilo: "Ako bi studija opravdanosti pokazala da je moguća i za Srbiju isplativa izgradnja plovnog puta ‘Kanal Morava’, rešilo bi se pitanje navodnjavanja, oživljavanja svih privrednih grana, kako kroz angažovanje domaćih privrednih subjekata, tako i kroz pozitivne efekte koji bi se odrazili nakon izgradnje kanala”.

Ministarstvo je napomenulo da potpisivanjem Protokola o razumevanju između Srbije i Kompanije “Ćina Gezhouba Group Gorporation” nisu stvorene nikakve finansijske obaveze za Srbiju.

Predmet tog protokola, kako je objašnjeno iz Ministarstva, jeste izrada studije opravdanosti projekta “Kanal Morava”, te je njegovo potpisivanje 26. januara 2013. godine bio samo prvi korak ka mogućoj realizaciji tog, za Srbiju, strateški značajnog projekta.

“Njegovim potpisivanjem započete su aktivnosti koje prvenstveno imaju za cilj prosperitet Srbije i njenih građana, kao I prosperitet celog regiona, a ne aktivnosti koje bi za cilj imale zaduživanje države”, navelo je Ministarstvo u odgovoru na pitanje poslanika Tulimirovića.

“Dakle, samo u slučaju da studija pokaže opravdanost izgradnje plovnog puta, koji bi povezivao Srbiju, Makedoniju i Grčku sa srednjom Evropom, podunavskim zemljama I dalje sa ostatkom sveta, pristupiće se realizaciji ovog, za našu državu, značajnog projekta”, poručilo je Ministarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track