Srpski proizvodi osvajaju Ameriku

Prepoznali kvalitet

Srpski proizvodi osvajaju Ameriku

Društvo -
Kompanije za preradu i proizvodnju zdrave hrane zahvaljujući USAID uspele da plasiraju svoje proizvode u SAD i u mnoge zemlje Evrope

BEOGRAD - Napredak!Dve firme iz Vojvodine, zahvaljujući Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID), počele su da izvoze svoje proizvode na severnoamerički kontinent. Reč je o kompaniji za preradu hrane „Biotrend“ iz Novog Sada i firmi za proizvodnju zdrave hrane „Suncokret“ iz Subotice.„Biotrend“ je firma bračnog para Stankov, Ljubice i Darka, koji se, pre svega, bave proizvodnjom soseva i preradom povrća.- Rasli su do završetka devedesetih godina, kada se kompanija suočila s konkurencijom koju su činili uvoznici i veći proizvođači. Ubrzo posle toga Stankovljevi su razvili tradicionalne proizvode, kao što su ajvar i urnebes. Kad su čuli za Agrobiznis projekat USAID, prijavili su se i počeli sa obukom - kažu iz USAID.Vlasnik fabrike „Suncokret“ Ivan Perčić, otkako je počeo da sarađuje sa USAID, dobio je mogućnost da proizvode promoviše na međunarodnim sajmovima. Njegovi proizvodi sada se mogu naći u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Mađarskoj i Hrvatskoj.

Puter od oraha osvojio BritanijuU konkurenciji preko 50 proizvoda različitih proizvođača na tržištu Velike Britanije, britansko društvo za organsku hranu „Sojl asosiješn organik fuds“ proglasilo je „Suncokretov“ puter od oraha za najbolji u kategoriji namaza. Perčić kaže da nagrada predstavlja krunu njegovog rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track