SOLIDARNOST: Đaci pomogli nesrećnoj devojčici

Trgovačka škola

SOLIDARNOST: Đaci pomogli nesrećnoj devojčici

Društvo -
Za drugaricu Veselinku Vidojević, koja živi u porodici razorenoj alkoholom i bedom, drugari i razredna Dragojla Jovanović organizovali akciju i sakupili novac za užinu, prevoz, odeću...

NIŠ - Solidarnost!Petnaestogodišnja Veselinka Vidojević iz Donjeg Adrovca kod Aleksinca, učenica prvog razreda Tehničko-trgovačke škole u Aleksincu, postala je preko noći meta brojnih novinarskih ekipa.Njena razredna, profesorka Dragojla Jovanović odlučila je da pomogne devojčici koja je, kako kaže, „dete iz porodice razorene nemaštinom i alkoholom“.- Nisam znala šta da radim, pa sam prihvatila ideju svojih đaka i stavila njene „muke“ na portal tražeći pomoć od ljudi dobre volje. Dete je izuzetno pametno i vredno, ali živi u paklu, ispod praga siromaštva. Drugovi iz odeljenja sakupili su joj novac za užinu i platili joj mesečnu karticu za prevoz. Porodici je obezbeđena odeća, ali je njeno stanje najteže - kaže profesorka.Malu Veselinku zatekli smo u školi, na času dok je marljivo radila zadatke.- Majka i ja smo tonule. Bez leba i vode, bez zaštite. Otac je otišao, a ja sam ga pozvala da se vrati kući. Pije i sad, mada manje nego ranije. Izgleda kao da sad hoće da brine o nama - priča nam Veselinka i zadržava suze dok priča o svojoj razrednoj i drugarima koji su joj pomogli.Kuća koja pre liči na staju, bez prozora i stakla na vratima, u haosu jedne jedine sobe, sa stvarima na gomili - dom je porodice Vidojević. Bez struje i vode.- Nas troje živimo od socijalne pomoći od 8.600 dinara mesečno. U Centru su nam rekli: „Nema, snađite se.“ Radila bih, ali nemam šta - priča Veselinkina majka Jasmina Vidojević (46).- Nisam imala ni hleb svakog dana, a on je pio. Doskora je živeo kod druge žene. Razvela sam se, ali je dete stalno plakalo za ocem. Pozvala ga je i rekla: „Tata, vrati se kući!“ Valjda mu je srce progovorilo i evo ga sad tu - priča Jasminka.

Veselinka zamolila oca da se vrati kući
Veselinka zamolila oca da se vrati kući

Ovde živi Veselinka sa roditeljima
Ovde živi Veselinka sa roditeljima

Pomozite i vi!Vidojevićevi nemaju žiro račun, ali se novac može doneti u školu. Što se tiče pomoći u odeći i hrani, možete je poslati na kućnu adresu: Moše Pijade 16 - Donji Adrovac.

Dragoslav se vratio kućiDragoslav Vidojević (48) kaže za Kurir da pije od muke.- Tačno je da pijem, ali nisam alkoholičar. Nemaština nas razara. Živeo sam kod druge žene da joj čuvam kuću, ali kad me je ćerka pozvala plačući, od jada mi srce umalo nije prepuklo i vratio sam se. Nadničarim kad ima posla, ali sada je mrtva sezona - pravda se Dragoslav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track