IZBAVLJENI IZ SNEGA: Matematičari iz Sente ipak na takmičenju
Foto: Rojters

Odloženo takmičenje

IZBAVLJENI IZ SNEGA: Matematičari iz Sente ipak na takmičenju

Društvo -
Posle noći provedene u Tatabanji, naši đaci će ipak učestvovati na Međunarodnom takmičenju iz matematike

SENTA/TATABANJA: Prošlo najgore!

Sasvim je sigurno da će dvadeset učenika Gimnazije za talentovane đake “Boljai” iz Sente i jedanaest njihovih vršnjaka iz još nekoliko vojvođanskih mesta, dugo pamtiti odlazak u mađarski grad Đer.

Umesto bezbrižnog puta na Međunarodno takmičenje iz matematike, zaslugom nepredvidive Baba Marte, našli su se usred snežne drame kakvu Mađarska ne pamti. Mladi matematičari proveli su dvadesetak sati u autobusu koji se nalazio u nepreglednoj koloni zavejanih vozila.

Nakon što su autobusom, koji je poslala Direkcija za zaštitu i spasavanje Mađarske, prevezeni su u mesto Tatabanja, njihovi roditelji i profesori su odahnuli:

- Prenoćili su u Domu učenika u ovom gradu. Predusretljivi domaćini su ih po dolasku, poslužili hranom i pićem. Najbitnije je da su svi zdravi. Roditelji i ja smo u stalnom kontaktu sa decom. Sa njima je i četvoro profesora - kaže za Kurir direktor Gimnazije “Boljai” Robert Kormanjoš.

U ovom objektu su se, prema njegovimi rečima, od nevremena sklonili i matematičari iz Rumunije čiji je autobus, takođe, ostao blokiran u zavejanoj koloni:

- Ni ekipa iz Slovačke nije uspela da na vreme stignu u Đer. Zato su se organizatori odlučili da takmičenje odgode za nedelju. Moji đaci će, ipak, imati priliku da pokažu šta znaju, jer godinama unazad, na ovom takmičenju beleže izuzetne rezultate. U zavisnosti od toga kad će se takmičenje završiti, njihov dolazak u Srbiju očekujemo u nedelju kasno uveče, ili u ponedeljak- kaže Kormanjoš.(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja