Šabić: Kazne za prikrivanje informacija od javnog značaja

Poverenik za informacije

Šabić: Kazne za prikrivanje informacija od javnog značaja

Društvo -
Nije dobro da neko krši zakon, a da ne trpi sankcije, naveo je Rodoljub Šabić

BEOGRAD - Poverenik za zaštitu informacija od javnog značaja Rodoljub Šabić rekao je da ne postoje sankcije za one koji krše Zakon o slobodnom pristupu informacija i Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da očekuje podršku poslanika.

"Nije dobro da neko krši zakon, a da ne trpi sankcije za kršenje zakona ili prikrivanje informacija od značaja za javnost," rekao je Šabić uoči javnog saslušanja koje danas organizuje skupštinski Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Šabić je uveren da će dobiti podršku poslanika koje će detaljnije upoznati o ulozi zaštitnika građana i poverenika za informacije od javnog značaja u unapređenju ljudskih prava.

"Čini mi se da se ovde menja atmosfera, parlamentarci skreću paznju na probleme koje sami ne mogu da reše", kazao je Šabić.

On je naveo da su izmene zakona o slobodnom pristupu informacija, bile pripremljene i poslate u Skupštinu, ali je nova vlada povukla zakon iz procedure.

"I to je normalno, to radi svaka vlada, ali je problem što još nije vraćen u proceduru. Vlada mora da insistira na odgovrnosti za kršenje svakog, pa i ovog zakona", rekao je Šabić.

On je rekao i da je veoma zadovoljan procentom izvršenja njegovih instrukcija, pošto je ispunjeno 92 odsto datih instrukcija i to bez pomoći vlade, koja je po rečima Šabića treba da "omogući njihovu primenu, a to nikada ne čini".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track