PRETE POPLAVE: Raste nivo Save i Dunava
Foto: Beta

PRETE POPLAVE: Raste nivo Save i Dunava

Društvo -
Sava je trenutno na koti 505, a Dunav na koti 557, redovna odbrana na Savi se proglašava na koti 500, a na Dunavu na koti 550, što znači da je vodostaj pet do sedam centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava

BEOGRAD - U Beogradu je na snazi redovna odbrana od poplava i glavnom gradu za sada ne preti opasnost, kažu u "Beograd vodama". U Banatu raste vodostaj Tamiša i Brzave.

Tehnički direktor "Beograd voda" i rukovodilac odbrane od poplava Vladimir Batalović izjavio je da se ni narednih dana ne očekuju nikakvi problemi zbog poplava, a da je najkritičnija tačka u centru Beograda podvožnjak kod Kule Nebojše, gde je upravo obavljeno ispumpavanje vode kako bi taj podvožnjak mogao da funkcioniše.

On je precizirao da je Sava trenutno na koti 505, a Dunav na koti 557. Prema njegovim recima, redovna odbrana na Savi se proglašava na koti 500, a na Dunavu na koti 550, što znači da je vodostaj pet do sedam centimetara iznad kote redovne odbrane od poplava.

"To nije ništa značajno, vrši se redovno osmatranje u toku radnog vremena", istakao je Batalović. On je istakao da se nadležne ekipe svakodnevno nalaze kod podvožnjaka kod Kule Nebojše i apelovao na građane da ne parkiraju vozila u toj zoni, jer bi se moglo dogoditi da ostanu zarobljeni i po desetak sati dok ne dođu ekipe da ih izvuku.

Prema njegovim rečima, dobro je što su vodostaji uzvodno od Beograda na Savi i Dunavu, odnosno iz pravca Šapca i Novog Sada u stagnaciji.

"Taj talas bi trebalo da prođe za dan-dva kroz Beograd i ne očekujemo nikakvih problema", rekao je Batalović. Batalović je istakao da Beogradu za sada ne preti opasnost od poplava, ali da će se tek videti kakva će situacija biti na proleće kada počne intenzivnije topljenje snega.

"To bi moglo da predstavlja problem, jer su sada korita već prilično puna i bez dovoljno zapremine, ali videćemo kojom brzinom će taj sneg da se otapa i da dolazi u naše krajeve", upozorio je Batalović.

Nivo Dunava kod Vidina u Bugarskoj je dostigao 744 cm, čime je povecan za 28 cm u poslednja 24 casa, objavila je danas hidrometeorološka stanica u Novom Selu.

Isti nivo Dunava je registrovan i kod mesta Lom, podatak je sa vebsajta Izvršne agencije za istraživanje i održavanje reke Dunav, izveštava agencija BTA. Ukoliko nivo vode premaši 750 cm biće proglašen prvi stepen pripravnosti.Raste vodostaj Tamiša i BrzavePoplave ne prete samo glavnom gradu. Vodostaj banatskih reka, Tamiša i Brzave takođe je u porastu i tu je uvedena redovna odbrana od poplava, rekao je zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić i dodao da je u ostalom delu Srbije situacija na rekama bolja nego prethodnih dana.

"Pratimo stanje. Za sada nema opasnosti od izlivanja reka i poplava", rekao je Babić.

On je kazao i da se prati situacija na kanalu Dunav-Tisa-Dunav i da se po potrebei uključuju crpne stanice i pumpe kako bi se smanjio nivo podzemnih voda.

Redovna odbrana od poplava proglašena je i na Dunavu kod Smedereva i Kovina, na Savi kod Šabca, Hrtkovaca, Kupinova i Progara.

Prema recima Babića, juce je bilo problema na reci Karaš, koja se izlila i poplavila oranice i pašnjake.

Rukovodilac odbrane od poplava na području AP Vojvodina Mirko Galonja izjavio je da na rekama i vodotocima na području pokrajine nema potrebe za proglašenje vanredne odbrane od poplava.

On je kazao da je vodostaj Tamiša kod Jaše Tomića kulminirao juče, ali da nije dostigao kriterijum za proglašenje vanredne odbrane i da je počelo opadanje vodostaja na tom području.

"Na snazi su redovne odbrane od poplava, a juče je dužina tih odbrana smanjena za oko 40 kilometara", izjavio je Galonja dodajući da su redovne odbrane od poplava na teritoriji Vojvodine proglašene na linijama u dužini od 186 kilometara.

Po njegovim rečima dužina trase redovne odbrane na Dunavu je 52 kilometra, na Savi 20 kilometara, na Tisi 41 kilometar, na Tamišu 61 kilometar, na kanalu Begej 8,8 kilometar i na rukavcu Nadela kod Pančeva u dužini od 2,3 kilometra.

"Dat je nalog i vrše se pripreme za zatvaranje rupa u delovima nasipa na Dunavu kod Kovina i na Savi u reonu Sremske Mitrovice, koji su iskopale lisice i jazavci, rekao je Galonja najavivši da će se sa tim radovi krenuti tokom sutrašnjeg dana.

Kada je reč o u južnom delu Srbije, opasnost od poplava se smanjuje, ali stanovnici Pčinjskog okruga i dalje su u pripravnosti, posebno nakon obilnih padavina tokom vikenda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track