HRVATI PRETUKLI SRBE: Jeb..o vam krst i majku četničku!

Napad na učenike bogoslovije

HRVATI PRETUKLI SRBE: Jeb..o vam krst i majku četničku!

Društvo -
Hrvati s palicama preprečili su nam put za Kistanje i tukli nas 15 minuta. Sve vreme su vređali Boga i govorili najgore psovke, priča Momir Đukić (18), jedan od osmorice pretučenih učenika

BEOGRAD - Zastrašujuće!- Psovali su nam majku srpsku i četničku, vređali su krst i Boga i govorili svakakve, ma najgore moguće psovke!Ovo je za Kurir izjavio Momir Đukić (18) iz Banjaluke, jedan od osmorice učenika pravoslavne bogoslovije „Sveta Tri jerarha“ pri manastiru Krka u Hrvatskoj koje je u nedelju po podne pretukla grupa od 15 mladića hrvatske nacionalnosti na putu za Kistanje. - Put su nam preprečila dva vozila, iz kojih su izašli mladići s palicama i šipkama. Rekli su nam: „Nećete ići u Kistanje.“ Hteli smo mirno da prođemo, ali su oni počeli da nas udaraju palicama i pesnicama. Napad je trajao oko 15 minuta, a najgore je prošao Milan Simanić, kome je polomljen nos i još uvek krvari i trpi bolove. Meni je povređena leva ruka, a ostali imaju modrice po telu - priča Đukić i ističe očajnu reakciju policije.Povratak u bogosloviju- Rekli su da im nije bitna registracija vozila napadača. Nisu reagovali iako su nas ti momci pred njima napadali. Policajac je jednom napadaču rekao da beži, a nas su različiti inspektori ispitivali od 13 sati, kad se napad dogodio, pa do devet uveče - priča Đukić i dodaje da su se svi učenici posle ukazivanja pomoći u bolnici u Šibeniku vratili u bogosloviju.Napad na bogoslove osudio je hrvatski premijer Zoran Milanović rečima da „neće dozvoliti širenje mržnje i straha u Hrvatskoj“, kao ni da njegove kolege u Saboru nazivaju četnicima.HDZ: Leglo četništva?!S druge strane, predsednik Hrvatske demokratske zajednice u Kistanju Rok Antić prozvao je bogoslove tvrdeći da su provocirali Kistanjce i izjavio da je manastir Krka leglo četništva, preneo je šibenik.in.Inače, napadači na učenike su privedeni. Reč je o jednom maloletniku, koji je osumnjičen za nanošenje teške telesne povrede, i još šestorici maloletnika, koji su osumnjičeni za nanošenje telesnih povreda.Ovo je još jedan u nizu napada na Srbe u Hrvatskoj. Izvršni predsednik zagrebačkog Dinama Zdravko Mamić je prošle nedelje u radio-emisiji napao ministra nauke Željka Jovanovića izjavivši da „Srbin ne može da vodi najvažniji resor u hrvatskoj vladi“. Pošto ga je policija u petak prvo privela, a zatim i pustila, Mamić se juče izvinio svim Srbima koje je uvredio.

Vladika Fotije: Stalno nas psuju!Vladika Fotije, rektor bogoslovije „Sveta Tri jerarha“, kaže za Kurir da je napad na đake izvršila grupa Janjevaca koji su poreklom s Kosova.- Navikli smo na stalne provokacije, dobacivanja, psovke, ali nikad nije bilo napada ovog tipa. Počeo je post i, umesto da se molimo Bogu, mi moramo da se bavimo tim neredima. Napad na đake shvatamo kao napad na našu bogosloviju, sveštenstvo i srpski narod. Mi praštamo i želimo da živimo po zakonu ljubavi i molimo se i za naše napadače, ali država mora da reaguje i po zakonu ih privede pravdi - kaže vladika Fotije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track