Rizikovali živote da spasu Jevreje!

Josef Levi odlikovao pravednike

Rizikovali živote da spasu Jevreje!

Društvo -
Ambasador Izraela posthumno uručio medalju Pravednik među nacijama Vojislavu Kneževiću, kao i pradedi i prababi Vuka Jeremića Nuriji i Devleti Pozderac

BEOGRAD - Ko spase jedan život, kao da je spasao ceo svet.Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi posthumno je uručio medalju Pravednik među nacijama Vojislavu Kneževiću i Nuriji i Devleti Pozderac na svečanoj ceremoniji u Beogradskom dramskom pozorištu. Medalje su u ime odlikovanih primili njihovi potomci Stojan Knežević i Sadeta Pozderac, a skupu je prisustvovao i potomak porodice Pozderac Vuk Jeremić, predsednik Generalne skupštine UN.Vojislav Knežević spasao je 1941. iz logora Sajmište u Beogradu svoju suprugu Anu, jevrejske nacionalnosti, njenu sestru i sestrino četvoro dece, mada je od Gestapoa uspeo da dobije dozvolu samo za svoju suprugu. Ostao je preko noći u logoru, rizikujući da bude ubijen. Pošto je iskoristio gužvu na ulazu, zgrabio je decu, gurnuo ih ispred sebe i ostao sam sa dokumentima. Stražar je samo bacio pogled na papire i mahnuo im da prođu. U logoru je ostala njegova tašta, koja je streljana 1942. Knežević je do kraja rata brinuo o ovoj porodici koja se skrivala u „kućnom pritvoru“ u Kikindi.Bračni par Nurija i Devleta Pozderac, inače pradeda i prababa Vuka Jeremića, 1941. u Cazinu spasli su lekara Izidora Levija i njegovu suprugu Klaru od ustaša. Nurija, koji je bio zemljoposednik i najcenjenija osoba u mestu, rekao je ustašama da Levija ne diraju jer je jedini lekar u kraju. Još jedna osoba koju je Nurija spasao je Salomon Moni Atijas, i to nakon što je pobegao iz voza kojim su zatvorenici odvođeni u koncentracioni logor u Jasenovcu. Stigao je u Cazin i imao sreće da upozna Nuriju, koji ga je predstavljao kao svog baštovana. Krajem 1941. Nurija je sa dr Izidorom Levijem otišao u partizane.- Rizikujući svoje živote i živote svojih porodica, ovi heroji su iskupili čovečanstvo - rekao je ambasador Josef Levi. On je poručio da je ovo najveće priznanje koje Izrael ukazuje nejevrejima za spasavanje Jevreja u Drugom svetskom ratu i podsetio da je do sada „medaljom pravednika“ odlikovano više od 140 Srba.

Jeremić: Porodična priča- Moje neizmerno uzbuđenje zbog ovog priznanja proizlazi iz dubokog osećaja da ova stara porodična priča nije u meni živa samo zato što afirmiše opšteljudske principe, već i zato što moje razumevanje događaja u savremenom svetu čini istorijski živim. To je osećanje opasnosti kakvoj nas je redovno izlagalo međusobno nerazumevanje - rekao je Vuk Jeremić, primajući medalju od ambasadora Izraela.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track