Vrhovni sud: Članovi VSS iz reda sudija, da daju ostavke

Poziv

Vrhovni sud: Članovi VSS iz reda sudija, da daju ostavke

Društvo -
Vrhovni kasacioni sud smatra da su oni izgubili legitimitet, jer jedna trećina sudija nije učestvovala u predlaganju i izboru kandidata za člana Visokog saveta sudstva, saopšteno je iz tog suda

BEOGRAD - Vrhovni kasacioni sud pozvao je članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija da podnesu ostavke, a odlučeno je i da budu pozvani na odgovornost.

"Vrhovni kasacioni sud smatra da su oni izgubili legitimitet, jer jedna trećina sudija nije učestvovala u predlaganju i izboru kandidata za člana Visokog saveta sudstva (etička odgovornost), kao i da treba da budu pozvani na odgovornost jer nisu ispunili zakonom predviđene obaveze (ocenjivanje sudija izabranih na trogodišnji mandat, nedonošenje opštih akata i dr.)", saopšteno je iz tog suda.

Na sednici Vrhovnog kasacionog suda je zaključeno da je nužno donošenje novog Zakona o Visokom savetu sudstva, kojim bi bilo uređeno pitanje odgovornosti i razrešenja članova VSS, ali ne da zakonskim izmenama retroaktivno prestane mandat članovima Visokog saveta sudstva.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević izjavio je ranje danas da je taj sud preporučio članovima Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca da podnesu ostavke iz, kako je naveo, ličnih i etičkih razloga.

Milojević, koji je po funkciji i predsednik Visokog saveta sudstva, rekao je na javnoj raspravi o reformi pravosuđa da se već duže vreme u javnosti dovodi u pitanje legitimitet Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

"To goruće pitanje ne može da čeka usvajanje strategije i akcionog plana. Ono mora biti rešeno pre, posebno što nam smo na korak od usvajanja zakona o sudijama i tužiocima", rekao je Milojević.

Visoki savet sudstva ima ukupno 11 članova, a izborne članove čini šest sudija sa stalnom sudijskom funkcijom i dva pravnika. U sastav VSS ulaze po funkciji predsednik Vrhovnog kasacionog suda, ministar pravde i predsednik nadležnog skupštinskog odbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja