Bačević: Nisam nudio Americi rudnike na Kosovu

Demanti

Bačević: Nisam nudio Americi rudnike na Kosovu

Društvo -
Prilikom posete državi Ilinois američki investitori najviše interesa pokazali za učešće u izgradnji južnog kraka "Južnog toka", rekao ministar rudarstva

BEOGRAD - Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević demantovao je večeras medijske spekulacije da je, navodno, investitorima iz SAD ponudio na prodaju kosovske rudnike.

Bačević je, gostujući na RTS-a, rekao da su pre desetak dana prilikom posete državi Ilinois američki investitori najviše interesa pokazali za učešće u izgradnji južnog kraka "Južnog toka" (prema Kosovu i Metohiji i Makedoniji), kanala Dunav-Morava-Vardar i za geološka istraživanja i eksploataciju različitih sirovina u Srbiji. Ministar rudarstva je objasnio da je prilikom te posete, u ime Vlade Srbije, potpisao Sporazum o saradnji države Ilinois sa Srbijom i Protokol o saradnji sa NGP - najvećim konzorcijumom u Ilinoisu.

Investitori iz Ilinoisa raspitivali su se o stanju naših prirodnih bogatstava na Kosovu i Metohiji i pitali su kakav je trenutni pravni okvir da se u takve razgovore uđe, preneo je Bačević. Dobili su pravu informaciju, jer, prema Ustavu, Kosovo je u sastavu Srbije, a ako Amerikanci pokažu interes, država Srbija može da im pruži informacije oko istraživanja, utvrđenih rezervi i druge podatke, rekao je Bačević i naglasio da je investitorima iz Ilinoisa preneo da u ovom trenutku država Srbija nema nikakav mehanizam da njih tamo uvede u posed.

Govoreći o projektu izgradnje plovnog puta Dunav-Morava-Vardar, Bačević je najavio da u ponedeljak, 25. marta, u Beograd dolazi delegacija kineske kompanije "Čajna džesuba korporejšn" da predstavi idejni projekat i naglasio da iz njegovioh usta nikada nije izašlo obećanje da će taj kanal i biti sigurno izgrađen.

Bačević je naglasio da je izgradnja tog objekta opravdana, jer može da donese veliku korist domaćoj ekonomiji. Što se tiče pitanje cene izgradnje, Bačević je rekao da studiju izvodljivosti neće platiti Vlada Srbije, nego neko drugi, jer za to nemamo novca i kapital je u svetu sada skup i dodao da postoje različite mogućnosti finansiranja tog projekta, bez novog zaduživanja države. Ministar Bačević je izrazio spremnost da učestvuje u javnoj raspravi pred kamerama sa drugim ekspertima o eksploataciji nikla u Srbiji .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track