BRUKA: Plaćaju dva miliona evra za depo koji ne koriste

Skandalozno trošenje novca

BRUKA: Plaćaju dva miliona evra za depo koji ne koriste

Društvo -
Narodni muzej moraće da isplati 199 miliona dinara austrijskom preduzeću „Kunsttrans“ za zakup depoa namenjenom smeštaju zbirki tokom rekonstrukcije Muzeja, koja nije ni počela

BEOGRAD - Plaćamo, a ne znamo šta!Građani Srbije trebalo bi da isplate austrijskom „Kunsttransu“ najmanje 199 miliona dinara za zakup depoa koji nikada nije korišćen, a u koji je Narodni muzej (NM) trebalo da smesti svoje zbirke tokom obnove.Rekonstrukcija se odlaže od 2007, a austrijska firma žalila se jer joj nije plaćan zakup. Portal Pištaljka prenosi da je Privredni sud u Beogradu 25. februara presudio da Muzej isplati 199 miliona dinara, najverovatnije još oko pola miliona evra kamate i 390.000 dinara za sudske troškove.Sve je počelo kad je NM maja 2006. sklopio ugovor sa stranom firmom o zakupu skladišnog prostora za 35.000 evra mesečno. Već sledeće godine Ministarstvo kulture je analiziralo ugovor i saopštilo da je prekršen Zakon o javnim nabavkama jer je Muzej proglasio „Kunsttrans“ za jedinu firmu koja može da obavi posao iako u trenutku sklapanja ugovora nije imala depo.Ministarstvo je smatralo da je ugovor štetan po državu, na šta Dragan Kojadinović, ministar kulture u vreme potpisivanja ugovora, kao „iz topa“ odgovara: - Apsolutno sve je čisto!Uprava za javne nabavke, dodaje Kojadinović, nije imala ništa protiv direktne pogodbe sa Austrijancima. Na pitanje zašto je ova firma bila jedina sposobna da obavi posao kad nije imala prostor, on ponavlja da je sve radio Muzej.Na opasku da je cena zakupa bila određena, a da se nije znalo kakav je prostor, Kojadinović odgovara:- Mogli su da ih angažuju i ako nisu imali prostor.

Dulić Marković znala za ugovorDva meseca posle potpisivanja ugovora, Vlada Srbije je prihvata informaciju o angažovanju „Kunsttransa“, a zaključak je potpisala Ivana Dulić-Marković, potpredsednica Vlade. Ona se juče nije javljala na telefon. Tatjana Cvjetićanin, direktorka Narodnog muzeja u vreme kad je ugovor potpisan, nije imala komentar, a Bojana Borić Brešković, sadašnja direktorka NM, kaže da još nema pravosnažne odluke suda i da zato ne može da se izjašnjava o ovom slučaju.

Ugovor nije štetan?„Kunsttrans“ je saopštio da nema nikakvu sumnju da je zaključio nezakonit ugovor, niti sumnju da su procedure koje su prethodile zaključenju nepravilno sprovedene. „Kunsttrans“ je siguran da ugovor nije štetan za državu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track