RASIPANJE: Na skelu Narodnog muzeja bacili više od 4,5 miliona dinara!
Foto: Nebojsa Mandic

Bacanje našeg novca

RASIPANJE: Na skelu Narodnog muzeja bacili više od 4,5 miliona dinara!

Društvo -
Bivše rukovodstvo Ministarstva kulture za skelu namenjenu rekonstrukciji Narodnog muzeja potrošilo ogroman novac iako nikakvi radovi na ovoj zgradi nikada nisu ni započeti

BEOGRAD - Pare za bacanje!Bivši ministar kulture i informisanja Predrag Marković samo za skelu na zgradi Narodnog muzeja u Beogradu, koja je postavljena početkom prošle godine, dao je više od 4,5 miliona dinara! Da je reč o rasipništvu, potvrđuje podatak da ta suma predstavlja trećinu sredstava koja su u poslednjih pet godina izdvojena iz Nacionalnog investicionog plana za rekonstrukciju muzeja.- U tu namenu iz NIP je utrošeno 13.698.738 dinara u periodu od 2008. do 2012. Za samu nabavku i isporuku skele, ali i montiranje zaštitne ograde i video-nadzora utrošeno je više od 4,5 miliona dinara - rekli su nam u Ministarstvu kulture.Iako renoviranje nije ni počelo, direktorka muzeja Bojana Borić Brešković objašnjava da su one neophodne.- Nabavljena je sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i delom iz donacije. Donacija nije bila u novcu, nego u samoj skeli, a postavljena je kako bi se sprovela hitna zaštitna mera i čišćenje fasade, kao i utvrdilo stanje glavne fasade - objasnila je ona i naglasila da će skela biti tu do kraja radova.Tadašnji ministar Predrag Marković kaže da se ne seća detalja u vezi sa cenom skele.- Znam samo da smo se opredelili za kupovinu skele, a ne za njeno iznajmljivanje, jer je tako jeftinije. Ona je bila neophodna za snimanje fasade, koja je preduslov daljih radova - rekao je on.Oštru kritiku zbog postavljanja ove skele i neodgovornog ponašanja pređašnjih uprava resornog ministarstva dao je i Radoslav Pavlović, savetnik predsednika Srbije za kulturu.- Građani Srbije, vi s fantastičnim platama, iz vaših ogromnih stanova, za ovo plaćate nekome kintu! - rekao je on u društvu sadašnjeg ministra Bratislava Petrovića mesec dana nakon postavljanja ove konstrukcije, koju su tada nazvali „umetnička predizborna instalacija“.

Skela marketinški potez!Miroslav Tasić, državni sekretar u Ministarstvu kulture, kaže da je postavljanje skele bio samo predizborni, marketinški potez prethodne vlasti.- Želeli su da ovom napaćenom narodu poruče „evo, počinjemo da radimo“. Kako drugačije razumeti to što je skela od fasade udaljena čitavih 1,5 metara. Pa čovek ne može ništa tu da radi, eventualno može da padne. I ko još sređuje fasadu pre nego što započne bilo koje druge radove - rekao je on i naglasio da se nada da će u roku od dve godine početi sanacija muzeja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja