AFERA TOPOVSKE ŠUPE: Zaštititi sećanje na žrtve Holokausta
Foto: Marina Lopicic

AFERA TOPOVSKE ŠUPE: Zaštititi sećanje na žrtve Holokausta

Društvo -

Nastavlja se brisanje istorije. Umesto da budu neka vrsta memorijalnog centra, gde bismo se podsećali na stravične zločine, postaju mesta za prodaju, kaže poslanik Meho Omerović

BEOGRAD - Osuda! Namera „Delte“ i Grada Beograda, odnosno Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa da na mestu Topovskih šupa grade šoping-mol naišla je na oštru osudu javnosti - ambasadora Izraela Josefa Levija, Centra „Simon Vizental“ iz Jerusalima, Nacionalnog saveta Roma... Njima se pridružio i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović.

  • Nastavlja se brisanje istorije.

Topovske šupe, umesto da budu neka vrsta memorijalnog centra, gde bismo se podsećali na stravične zločine, postaju mesta za prodaju. Trgovački odnos prema nečemu što bi trebalo da bude stalno upozorenje na zlo jeste i nepoštovanje tuđih stradanja i neosetljivost na tuđu patnju. Kako će onda drugi gledati na nas?- Međutim, samo je pitanje vremena kad će biti potrebno pronaći alternativnu lokaciju za obeležavanje ovog datuma jer je zemljište na kome se nekad nalazio logor prodato kompaniji „Delta“, koja na tom mestu planira izgradnju najvećeg šoping-centra na Balkanu, koji će sadržati i veliki multipleks bioskop. Zgrade koje datiraju iz vremena kad je u Topovskim šupama bio logor biće srušene - izjavio je Bajford za E novine.Jovan Bajford, socijalni psiholog iz Velike Britanije, tvrdi da su najznačajnije mesto Holokausta, uz Sajmište, Topovske šupe - spomen-park na Autokomandi u Beogradu.- Tokom jeseni 1941. oko 5.000 muškaraca, Jevreja i Roma, bili su internirani u logoru Topovske šupe na Autokomandi, odakle su u manjim grupama svakodnevno odvođeni na streljanje, uglavnom na stratište kod sela Jabuka u blizini Pančeva - rekao je Bajford za E novine.

Dragan Đilas
Miroslav Mišković
  • Delta: Obeležićemo mesto

„Delta holding“ saopštio je juče da će pri izgradnji tržnog centra „Delta planet“ na dostojan način obeležiti mesto gde se nalazio logor Topovske šupe.- Svi idejni projekti predviđaju izgradnju spomen-dela u znak sećanja na žrtve nacističkog terora. Iza projekata stoji izraelska kuća MYS, odnosno arhitekta Ami Mur, i sam pripadnik jevrejskog naroda. Svako buduće rešenje ove lokacije biće urađeno u dogovoru s predstavnicima jevrejske zajednice i institucijama koje se bave zaštitom istorijskih i kulturnih spomenika - kažu oni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja