DRSKE PODVALE: Nemanjići su bili čisti Albanci?!
Foto: Marina Lopicic

Albanski istoričari jeli bunike

DRSKE PODVALE: Nemanjići su bili čisti Albanci?!

Društvo -
Po njihovim teorijama, sve srpske svetinje izgradili su Albanci, a manastir Gračanica hoće da preimenuju u albansku crkvu Ulpijanu

BEOGRAD - Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade!Albanski istoričari tvrde da su srpski Nemanjići u stvari albansko pleme Nimani, a da je manastir Visoki Dečani podiglo albansko lokalno pleme Gaši, a ne Stefan III Dečanski (?!). Oni takođe hoće da prisvoje srpski srednjovekovni manastir Gračanica i preimenuju ga u albansku crkvu Ulpijanu, iako je opšte poznato da je Gračanicu izgradio srpski kralj Milutin! Pored toga, na internet sajtu albanian.com piše da je srpska svetinja, Crkva Bogorodice Ljeviške, „najstarija albanska crkva na ovim prostorima“ (?!). Verski analitičari, istoričari i srpska javnost šokirani su ovim izjavama i oštro osuđuju albanske istoričare.Mirko Đorđević, verski analitičar, kaže za Kurir da su ove tvrdnje neistinite i da je njihova pozadina politička.- Ovaj problem je dobro poznat. Nije čudno što albanski istoričari i etnografi svojataju sve crkve na Kosovu, bilo pravoslavne bilo katoličke, ali to nema potvrdu u nauci i istoriji, već predstavlja čist refleks politike i ideologije. Nema sumnje da su ovi manastiri i crkve srpskog porekla. Istorija je jasna - kaže Đorđević, dodajući da je ovo politička i ideološka moda Albanaca.Istoričar Predrag Marković takođe tvrdi da je osnovni uzrok za to što Albanci svojataju srpsku kulturu i istoriju nedostatak svoje.- Oni imaju problem s manjkom prave istorije - kaže Marković.

U vreme gradnje Albanaca nije ni biloBez obzira na tvrdnje Albanaca, istorijske činjenice govore da u vreme izgradnje ovih manastira Albanaca skoro uopšte nije ni bilo na Kosovu, što je pouzdan dokaz da oni nisu imali nikakav udeo u izgradnji. Kad su Turci 1455. godine popisivali stanovništvo na ovim prostorima, Albanaca je bilo samo jedan odsto.

Zašto uništavaju „svoje“Interesantno je što Albanci tvrde da su srpski manastiri njihovi, a s druge strane iste te građevine krvnički napadaju i uništavaju. Dokaz za to je činjenica da kosovska policija i Kfor neprestano čuvaju Pećku patrijaršiju od Albanaca, jer oni danonoćno prete napadima. Da su oni zaista to gradili, sigurno ne bi palili, rušili i uništavali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja