RASIPANJE: Direktorki Lekarske komore naknada 30.000 evra!
Foto: Marina Lopicic

Evo na šta bacaju pare

RASIPANJE: Direktorki Lekarske komore naknada 30.000 evra!

Društvo -
Lekarska komora ove godine će kupiti zgradu od dva miliona evra i godišnje će izdvajati ogroman novac za rad direktorke Radosavljević

BEOGRAD - Rasipanje!Članovi Lekarske komore Srbije iz svog džepa će ove godine platiti zgradu od dva miliona evra za potrebe LKS, kao i nadoknadu za rad dr Tatjane Radosavljević, direktorke, od 30.000 evra godišnje! Ukoliko se usvoji odluka da da se za stalno zaposle šef kabineta direktora, savetnik direktora i još pet službenika, to iznos povećava na 141.000 evra godišnje. Doktori, koji su primorani da plaćaju članarinu LKS, to ne žele jer ne znaju gde je dosad završilo 25 miliona evra od njihovih članarina i upisnina za poslednjih sedam godina, koliko LKS postoji.Dr Zoran Bulatović, predsednik Izvršnog odbora Regionalne lekarske komore Vojvodine, tvrdi za Kurir da je sporno to što dr Tatjana Radosavljević treba da prima naknadu za rad u LKS.- Skupština tog tela usvojila je prošlog meseca odluku da će ona sada dobijati naknadu za svoj rad u LKS od 80.000 dinara mesečno, dok će ostali doktori dobijati između 30.000 i 40.000 dinara po sednici. Ako se pogleda koliko je to na godišnjem nivou, iznos je ogroman. Te naknade se finansiraju od članarina doktora Srbije. Ispada da lekari finansiraju rad svojih kolega u LKS - objašnjava dr Bulatović.On dodaje da su svi argumenti Vojvođana za smenu direktorke LKS ocenjeni kao separatistički i kao namera da napuste LKS.- A ako se usvoji odluka da se, osim dr Radosavljević, zaposle za stalno šef kabineta, savetnik direktora i još pet službenika, to će lekare koštati 141.000 evra godišnje. Već smo uputili dopise svim nadležnima u državi jer su takve odluke neprimerene - kaže on i nastavlja:- Direktorka Komore, koja je stalno zaposlena u Kliničkom centru Srbije, ne može da dođe na sednicu LKS od osam do 16 sati jer po zakonu nema pravo da napušta svoje radno mesto, osim ako joj direktor KCS ne da svoj potpis - kaže sagovornik Kurira.On smatra da je katastrofalno što je izglasana odluka o kupovini zgrade od dva miliona evra!- To će za posledicu imati prestanak rada ostalih komora po Srbiji, jer će ostati bez sredstava, što vodi u prestanak rada LKS - kaže dr Bulatović.

Tatjana Radosavljević: Ništa od toga nije tačno!Tatjana Radosavljević, direktorka LKS, kaže za Kurir da svi ovi navodi nisu tačni i da se nadoknade ne plaćaju u tolikom iznosu.- To udruženje fantoma pokušava da mi naudi od novembra, samo što se sada iznosi povećavaju. Apsolutno nije tačno da primam naknadu od 30.000 evra na godišnjem nivou. Mi ovde imamo važnija posla - kaže Radosavljevićeva i dodaje da je njena nadoknada od juna 60.000 dinara, a da do juna nisu primali novac.

Nek država obezbedi proctor- Pošto Komora radi posao za državu, neka Ministarstvo zdravlja obezbedi prostor za to, a ne mi da kupujemo zgradu. Zbog svega toga kolege su iz protesta već počele da se ispisuju iz LKS. Već za dve nedelje, na sednici Regionalne lekarske komore Vojvodine, 6.000 lekara će se izjasniti da li će istupiti iz LKS. I dalje ćemo insistirati da nam se kaže gde je završilo 25 miliona evra naših članarina u poslednjih sedam godina. Više ne tražimo da nam to kaže rukovodstvo LKS, već Ministarstvo zdravlja, koje je nadležno za njihov rad i koje je jedini krivac za situaciju u kojoj smo sada - ističe dr Bulatović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track