Najnovije vesti

Ćerka pevačice Šer dolazi po muškost u Srbiju
Foto: Reuters

Još 7 promena pola

Ćerka pevačice Šer dolazi po muškost u Srbiju

Društvo
14:16h
Operacija košta dve do tri hiljade evra, država snosi dve trećine troškova, a trećinu pacijent, kaže prof. dr Dušan Stanojević iz Narodnog fronta

BEOGRAD - U GAK "Narodni front" u Beogradu do sada su urađene tri operacije promene pola o trošku države, a za ovu godinu planirano je da se uradi još sedam, rekao je direktor ove ustanove prof. dr Dušan Stanojević.

On je kazao da ova operacija košta dve do tri hiljade evra i da država snosi dve trećine troškova, a trećinu pacijent. Za ovu intervenciju godišnje se prijavi šest do sedam pacijenata, a pored onih iz Srbije u ovoj zdravstvenoj ustanovi se operišu i pacijenti iz inostranstva, a najviše ih ima iz Amerike.

"Kandidati za promenu pola o trošku države dostavljaju zahtev Republičkom fondu za zdravstveno osiguranja sa svim potrebnim mišljenjima: psihijatra, endokrinologa, hirurga. Mi smo ovih dana imali sastanak na kome smo rešavali molbe, tako da ćemo ove godine o trošku države operisati sedam pacijenata", naglasio je Stanojević. On je objasnio da su tri pacijenta dostavila kompletnu dokumentaciju, tako da se operacije mogu odmah raditi i one će biti obavljene u maju, a intervencije kod ostalih kandidata do kraja godine, kada dostave kompletnu dokumentaciju.

Stanojević je dodao da će oni koji sada podnesu zahtev za promenu pola o trošku države, ući u program za narednu godinu. Već pet godina u ovoj ustanovi obavljaju se operacije promene pola, a od lane, izmenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju, ove intervencije počele su da se rade i o trošku države. "Pre pet godina podneli smo zahtev Komisiji za primenu novih tehnologija u medicini pri Ministarstvu zdravlja i od njih dobili odobrenje da radimo ove intervencije, tako da smo postali Centar za promenu pola", naglašava Stanojević koji operacije promene pola radi već 20 godina i koji tehniku učio od začetnika ove metode prof. Save Perovića.

Puka želja nije dovoljnaStanojević objašnjava da nije dovoljno samo da neko poželi da od muškarca postane žensko ili obrnuto i da bude operisan, već intervenciji prethodi rad s neuropsihijatrom i endokrinologom. Kada se pojavi problem da neka osoba ima poremećaj polnog identiteta, ona prvo mora da se javi kod neuropsihijatra da on vidi da "nije sišao s uma i da li je normalan", jer i to može da se desi, priča dr Stanojević. On je dodao da, ukoliko psihijatar ustanovi da se radi o poremećaju polnog identite, pacijent još godinu -dve dolazi kod njega, s problemom se upoznaju najbliži članovi porodice, prijatelji i svi imaju zadatak da ga odvrate od operaije. Ukoliko pacijent ne promeni mišljenje, onda se započinje sa hormonskom terapijom koju propisuju endokrinolozi.

"Endokrinolog je taj koji mora da ordinira one hormone koje će pacijent primati celog života, onog pola u kome želi da živi. Terapija se prima šest meseci do godinu dana i onda posao preuzimaju urolozi, ginekolozi i plastični hirurzi koji obavljaju transformaciju genitalnih organa jednog pola u genitalne organe drugog pola", objasnio je Stanojević. On je naglasio da u ceo problem treba uključiti i pedijatre, zato što se poremećaj polnog identiteta javlja još u ranom dečjem dobu, ali da u čitavom postupku posla ima i za pravnike, pošto promena pola zahteva i promenu ličnih dokumenata. Govoreći o tome kojih intervencija ima više - promene pola iz muškarca u ženu ili obrnuto, prof. Stanojević je istakao da "priroda greši pođednako" i da je u proseku, u poslednjih dvadesetak godina, broj ovih zahvata izjednačen.

Najviše dolaze iz Amerike Stanojević je ukazao da se, pored pacijenata iz Srbije, u ovoj ustanovi operiše godišnje i desetak pacijenata iz inostranstva i da ih ima sa svih kontinenata i iz svih zemalja sveta, a najviše iz Amerike. "U Americi postoji jako udruženje transeksualaca i njihov predsednik Džejmisom Grim dolazio je kod nas nekoliko puta i on nam je najveća reklama za pacijente iz Amerike", kazao je Stanojević.

Prof. Stanojević je rekao da su u stalnom kontaktu i sa sinom poznate pevačice Šer koji je rođen kao žensko i planira da uradi operaciju promene pola i da će najverovatnije na kraju doći da je obavi u Srbiji.

Pored toga što obavljaju intervencije promene pola, ova ustanova je postala i opriznat međunarodni centar za edukaciju kadrova. Prof. Stanojević je kazao da iz celog sveta dolaze urolozi, ginekolozi da uče od njih da obave ove intervencije. Na kritike pojedinaca da u zdravstvenoj kasi "nema para za lečenje teško bolesne dece u inostranstvu, a za ove intervencije ima", dr Stanojević je odgovorio da je ogroman problem biti zarobljen muškarac u telu žene ili zarobljena žena u telu muškarca.

"Ova operacija nije toliko skupa, kao što su skupe operacije zbog koji pacijenti idu u inostranstvo da se leče. Ova intervencvija državu košta hiljadu i po evra u našoj ustanovi. Kada bi se ovi pacijenti slali u inostranstvo na lečenje to bi državu koštalo nekoliko desetina hiljada evra", rekao je Stanojević.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja