Radovanović: Zakoni ne mogu da spreče masovna ubistva

Bez efekta

Radovanović: Zakoni ne mogu da spreče masovna ubistva

Društvo -
Može da se donese bilo kakav zakon, ali ilegalno oružje će ostati skriveno od policije, istakao kriminolog Dobrivoje Radovanović

BEOGRAD - Veliki broj teških zločina počini se ilegalnim oružjem i nikakav nov i oštriji zakon o oružju neće sprečiti da se masakr poput onog u Velikoj Ivanči ponovo dogodi, izjavio je kriminolog Dobrivoje Radovanović.

On je najavu nacrta novog Zakona o oružju i municiji ocenio kao korisnu, ali je ocenio da neće imati nikakav efekat na smanjivanje broja teških zločina.

"Veliki broj teških zločina bude izvršen ilegalnim oružjem i situacija u kojoj je juče napadač imao registrovano oružje samo predstavlja izuzetak koji potvrđuje pravilo. Može da se donese bilo kakav zakon, ali ilegalno oružje će ostati skriveno od policije", istakao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, masovni i serijski zločini dešavaju se zbog teških psihičkih stanja pojedinaca i na njihovo smanjenje neće uticati nikakve zakonske kontrole, već bolji rad policije na otkrivanju ilegalnog oružja i angažovaniji rad socijalnih službi.

"U sprečavanju teških zločina eventualno može da pomogne intezivniji obaveštajni rad policije i češća kontrola ko poseduje ilegalno oružje. Potrebna je i jaka socijalna zaštita i rad socijalnih službi na ranom utvrđivanju sklonosti ka zločinu i njihovoj prevenciji", smatra Radovanović.

On je dodao i da ne čudi što su Ljubomira Bogdanovića, koji je juče u Velikoj Ivanči kod Mladenovca usmrtio 13 osoba, jednu teško ranio, a zatim pokušao samoubistvo, rođaci i komšije opažale kao dobrodušnog i mirnog čoveka.

"U porodici ubice dogodila su se dva samoubistva i ona su ozbiljan pokazatelj da može doći do pucanja psihe. To ne mogu da primete ljudi koji nisu školovani u toj oblasti, poput rođaka, komšija, kolega i policije, već samo psiholozi i psihijatri. Međutim, psiholozi i psihijatri to mogu da učine samo pod uslovom da ih uopšte imate. U Srbiji je takva situacija da njih nema dovoljno u domovima zdravlja i centrima za socijalni rad", zaključio je Radovanović.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da je pre dva meseca urađen nov nacrt Zakona o oružju i municiji koji predviđa da se ubuduće za držanje oružja predviđa lekarski pregled koji bi trebalo da se obavlja periodično od tri do pet godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track