Rusi kupuju Azotaru!
Foto: Zorana Jevtic

Kurir otkriva

Rusi kupuju Azotaru!

Društvo -
„Srbijagas“ pronašao strateškog partnera za pančevačku fabriku đubriva, ruska kompanija već poslala predlog Ministarstvu finansija

BEOGRAD - Rešenje.Ruska kompanija poslala je Vladi Srbije predlog preuzimanja pančevačke „Azotare“, koji bi uskoro trebalo da bude prihvaćen, saznaje Kurir. Ovo bi moglo da bude rešenje za fabriku veštačkih đubriva, sa oko hiljadu radnika, koju su poslednjih meseci potresale velike afere.Nedavno je, kako Kurir saznaje iz dobro obaveštenih izvora u vrhu države, Ministarstvu finansija predat predlog jedne ruske kompanije za kupovinu „Azotare“.- Uslovi su prilično povoljni i u Vladi Srbije su saglasni da se transakcija obavi. Javno preduzeće „Srbijagas“ bilo je posrednik i garant ovog posla. Poznato je da menadžment „Srbijagasa“ ima dobre veze u Rusiji - kaže sagovornik Kurira iz Vlade Srbije.S prodajom „Azotare“ bi, kako on navodi, mogla da bude zadovoljna i Zorana Mihajlović, ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, koja mesecima traži da se pančevačka fabrika izdvoji iz „Srbijagasa“.Ova državna firma preuzela je „Azotaru“ 2009. odlukom Vlade posle raskidanja privatizacije. Nakon toga proizvodnja je zaustavljena, a plate su kasnile godinu dana. U „Srbijagasu“ tvrde da su uspeli da obnove proizvodnju, redovno isplaćuju zarade, a prošla godina je bila i rekordna po proizvodnji veštačkih đubriva.

Privedeno 29 osobaZbog malverzacija sa veštačkim đubrivom iz „Azotare“ dosad je uhapšeno 29 osoba zbog sumnje da su oštetile budžet i ovu firmu za oko deset miliona evra. Prvo su krajem novembra prošle godine uhapšeni Saša Dragin, bivši ministar poljoprivrede, Zvonimir Nikezić, vlasnik „Ces Mekona“, i Radoslav Vujačić, predsednik UO „Azotare“, sa još šest osoba. Zatim još osam osoba i, pre nekoliko nedelja, još 12, mahom direktora privatnih firmi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track