Sveštenicima državna penzija

Uredba Vlade Srbije

Sveštenicima državna penzija

Društvo -
Država će ubuduće, na osnovu uredbe koja je stupila na snagu, sveštenicima uplaćivati doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje.

BEOGRAD - Država će ubuduće, na osnovu uredbe koja je stupila na snagu, sveštenicima uplaćivati doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje. Najniža osnovica za sveštenike i verske službenike za celu 2012. godinu iznosi 19.498 dinara.Ovom uredbom, koju je vlada donela četvrtog maja, uređuje se iznos, način i dinamika uplate doprinosa, a država će dotirati ove troškove čime će se obezbediti penzije za oko 2.000 sveštenika u Srbiji, piše Politika.

Željko Simić, načelnik Odeljenja za matičnu evidenciju Fonda PIO, kaže da se trenutno u evidenciji nalazi 1.976 sveštenika i verskih službenika u verskim zajednicama, od kojih je 1.677 u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Pravo na pomoć države sveštena lica imaće ukoliko se do kraja izmeni Zakon o doprinosima, koji je većim delom promenjen, ali ne u potpunosti prema zahtevima crkve. To se očekuje do kraja godine, kaže Simić.

Ova pomoć države sveštenicima ne bi bila prvi put, jer im se novcem iz budžeta već pomagalo, ali se u jednom momentu sa tim stalo, a verske zajednice nisu imale dovoljno para da same nastave da uplaćuju osiguranje svojim zaposlenima.

Jedan od razloga za to je, kaže Simić, visoka osnovica, zbog čega je predložena izmena Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Da bi se rešilo pitanje uplate doprinosa, pored izmene Zakona o doprinosima, neophodni su ažuriranje evidencije i tačni podaci o dugovanjima, kaže Simić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track