EKS-JU SINDROM: U Hrvatskoj i BiH ubilo se 6.000 veterana!

Masakr u Ivanči skrenuo pažnju na problem

EKS-JU SINDROM: U Hrvatskoj i BiH ubilo se 6.000 veterana!

Društvo -
U Hrvatskoj skoro 2.000 veterana završilo život samoubistvom dok je taj broj u Bosni i Hercegovini gotov dva puta veći. Zvaničnih podataka za Srbiju nema

VUKOVAR - Gotovo 2.000 hrvatskih ratnih veterana je izvršilo samoubistvo od kada je rat završen, a stručnjaci očekuju da će taj broj biti sve veći, pošto bivši borci postaju stariji i osećaju da su sve manje potrebni društvu, koje želi za zaboravi sukob i krene napred.

Razorne posledice sa kojima se suočavaju veterani ratova na Balkanu privukle su pažnju svetske javnosti pošto je prošle nedelje srpski učesnik sukoba u Hrvatskoj Ljubiša Bogdanović ubio 13 osoba, navodi AP, dodajući da su takvi ekstremni odgovori na psihološke traume izazvane ratom retki, u odnosu na depresiju i samoubistvo.

Desetine hiljada ratnih veterana su imale probleme prilikom povratka u društvo posle okončanja sukoba. Kod hiljada su uočeni simptomi postraumatskog stresnog poremećaja, uključujući gnev i depresiju, mnogi su se okrenuli alkoholu i narkoticima, a u najgorim slučajevima su izvršili samoubistvo ili se odlučili za nasilje prema okolini.

Hrvatski veterani su sebi život oduzimali na javnim mestima, neki koristeći bombe ili samospaljujući se.

Takvi postupci se često tumače kao poziv upomoć, upućen sve nezainteresovanijem društvu ili državi.

Jedan veteran se obesio koristeći hrvatsku zastavu, očito poručujući da smatra da ga je izdala zemlja za koju se borio, navodi AP, uz konstataciju da su psihološke traume izazvane ratom česte među vojnicima širom sveta.

Učesnici ratova na Balkanu se često suočavaju sa dodatnim teretom ozbiljnih finansijskih problema, koji povratak u normalan život čine još težim. Mnogi veterani su se našli na marginama društva, prepušteni sami sebi.

Srpski učesnici rata na Kosovu su se obratili Evropskom sudu za ljudska prava, tražeći da im država plati dnevnice za vreme provedeno u borbi, uključujući i 78 dana NATO bombardovanja.

U Bosni i Hercegovini je više od 4.000 bivših vojnika izvršilo samoubistvo od okončanja sukoba 1995. godine.

Bošnjački veterani su priložili novac u fond namenjen nekadašnjim neprijateljima sa srpske strane, koji nemaju posao, niti prihode.

Prema podacima Svetske banke, manje od 15 odsto pomoći namenjene ratnim veteranima u BiH stiglo je u ruke onih kojima je najpotrebnija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track