Najnovije vesti

OTIMAČINA: Varaju nas na prodaji hleba!

Otvorite četvore oči

OTIMAČINA: Varaju nas na prodaji hleba!

Društvo
Umesto od 500 grama, neki pekari prave i prodaju beli hleb od 450 grama, čija je prodaja zabranjena i kažnjiva. Često ova namirnica nema ni deklaraciju, pa građani ne znaju šta kupuju

BEOGRAD - Otimačina.
Umesto belog hleba od 500 grama, veliki broj pekara taj hleb pravi i prodaje u težini od 450 grama, tvrde u Nacionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača Srbije (NOPS). Oni ističu da mnoge pekare i ne stavljaju deklaracije na hleb, pa kupci ne znaju da ga kupuju lakšeg za 50 grama.

Zbog toga što to nije predviđeno Pravilnikom o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa, NOPS je zatražio zabranu prodaje hleba od 400 ili 450 grama. Od Ministarstva poljoprivrede NOPS zahteva da vanrednu kontrolu hleba u svim trgovinama i pekarama i kazni one koji krše zakon.

- U trenucima kada prosečna srpska porodica bukvalno preživljava, a država uvodi socijalne korpe, zaživela je zajednička sramna ideja brojnih pekara i trgovaca koji su izumeli hleb od 450 grama. Sve je više trgovina u kojima se može naći beli hleb od brašna tipa 500, manje mase od zakonom propisane - kaže Zoran Nikolić, potpredsednik NOPS, i dodaje da beli hleb od 400 ili 450 grama ne postoji prema važećem pravilniku.
S druge strane, predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica negira da pekari krše zakon.

- U uredbi piše da u svakoj pekari hleb od 500 grama mora da zauzima 40 odsto ukupne proizvodnje. Sve ostalo je slobodno formiranje gramaže i ako na deklaraciji piše da je hleb težak 450 grama, onda je to u redu - kaže Pralica i dodaje da bi bio prekršaj ako bi pisalo da je hleb težak 500 grama, a on težio 450 grama, ali takva „mešetarenja“, ako postoje, pripisuje trgovcima.

Vrsta       Gramaža

♦ crni hleb    2 kg
♦ polubeli hleb    2 kg
♦ beli hleb    2 kg
♦ crni hleb    1 kg
♦ polubeli hleb    1 kg
♦ beli hleb    1 kg
♦ crni hleb    0,8 kg
♦ polubeli hleb    0,8 kg
♦ beli hleb    0,8 kg
♦ crni hleb    0,75 kg
♦ polubeli hleb    0,75 kg
♦ beli hleb     0,75 kg
♦ crni hleb     0,5 kg
♦ polubeli hleb    0,5 kg
♦ beli hleb    0,5 kg

Pravilnikom dozvoljene gramaže

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...