Bivši ambasador neće da vrati diplomatske isprave

Osladila mu se funkcija

Bivši ambasador neće da vrati diplomatske isprave

Društvo -
Uglješa Zvekić, kojeg je na mesto ambasadora pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi postavio Vuk Jeremić, produžio legitimaciju i registarske tablice umesto da ih vrati

BEOGRAD - Oteo se kontroli!Ambasador Srbije pri UN u Ženevi Uglješa Zvekić opozvan je s ove funkcije 22. februara i trebalo je da do 15. aprila, kada odluka o njegovom opozivu stupa na snagu, vrati diplomatske registarske tablice i diplomatsku legitimaciju. Međutim, Zvekić je odbio to da učini i time prekršio zakonsku dužnost.Pre nego što je odluka stupila na snagu, on je produžio diplomatske isprave i tako prevario švajcarske vlasti, saznaje Kurir u Ministarstvu spoljnih poslova, koje do sada ovakav slučaj kršenja propisa nije imalo.- Odmah smo dali nalog našoj diplomatskoj misiji da obavesti švajcarske vlasti da ih je Zvekić nasamario, budući da je znao da mora da vrati diplomatske tablice i dokumente - kažu u Ministarstvu.Gde se trenutno nalazi bivši ambasador Zvekić, niko ne zna, ali izvesno je da uz lažni status ambasadora i dalje može da uživa razne povlastice. U Ministarstvu takođe ne znaju ni na koje je vreme Zvekić produžio dokumenta, ali pretpostavljaju da je u pitanju vremenski rok od tri ili šest meseci.- Naravno da on sada može da koristi i zloupotrebljava taj status, počevši od toga da mu je pristup svuda lakši - kaže naš sagovornik iz MSP.Prema njegovim rečima, Uglješa Zvekić je na mesto ambasadora pri UN u Ženevi došao početkom 2011. preko bivšeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.(M. M.)

Lopandić novi ambassadorZa novog ambasadora pri UN u Ženevi postavljen je Duško Lopandić, nekadašnji pomoćnik ministra spoljnih poslova. Lopandić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je evropsko pravo na Sorboni. Bio je ambasador Srbije u Portugalu, a na početku diplomatske karijere službovao je u Misiji Jugoslavije pri Evropskoj zajednici u Briselu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track