SPC kritikuje sporazum iz Brisela

SPC kritikuje sporazum iz Brisela

Društvo -
Nama se čini da bi u odnosu na ovakav sporazum i podela teritorije bila bolje pravednije i održivije rešenje, naveo je Sinod SPC

BEOGRAD- Sinod Srpske Pravoslavne Crkve smatra da parafirani sporazum Beograda i Prištine u Briselu "posredno i prećutno, ali ipak faktički" priznaje postojanja sistema državne vlasti na KiM nezavisnog od državnog ustrojstva Srbije .

Podsećajući da je u Briselu tekst sporazuma Beograda i Prištine potpisao predsednik Vlade Srbije i "predsednik Vlade Kosova", koji je kako se ističe "lice sa poternice", Sinod navodi da je "neotklonjivi utisak da se radi o potpunom povlačenju institucionalnog prisustva Srbije na teritoriji njene južne pokrajine, o uspostavljanju ograničene autonomije srpske zajednice na prostoru severno od mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, u okviru Tačijevog establišmenta".

SPC smatra da je "stvar je otežana pristankom državnog vrha Srbije na nesmetani proces "evrointegracija" tačijevskog Kosova" i ističe da se ne pominje Metohija, koja, kako kaže zvuči previše pravoslavno i srpski, ali i da nema pominjanja Srbije u tom kontekstu.

"Nama se čini da bi u odnosu na ovakav sporazum i podela teritorije bila bolje pravednije i održivije rešenje", naveo je Sinod SPC.

Sinod apeluje na poslanike Skupštine Srbije i predsednika Srbije da "pred Bogom, istorijom srpskog roda i sopstvenom savešću, izmere i odmere svoju moralnu i istorijsku odgovornost prilikom odlučivanja o davanju ili uskraćivanju saglasnosti Srbije kao države na ovakav tekst sporazuma".

SPC apeluje i na srpski narod da "kakva god bila odluka državnog vrha Srbije, ne prizna diktat sile i nepravde nego da Kosovo i Metohiju smatra, uvek i zauvek svojom zemljom, ne sporeći, ni na koji način, činjenicu da je to i zemlja onih Albanaca koji u njoj vekovima žive zajedno sa SRbima".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track