Najnovije vesti

Pomoćnik ministra: Srbijagas ne može da bankrotira

Odgovorio Bajatoviću

Pomoćnik ministra: Srbijagas ne može da bankrotira

Društvo
09:46h
Dušan Bajatović tvrdi da će Srbijagas otići u stečaj ako se bude podelio i restrukturirao kako je predložilo Ministarstvo energetike. Po tom modelu, sve što valja bilo bi prebačeno u preduzeće Transgas, a problemi bi ostali Srbijagasu

BEOGRAD - Pomoćnik ministra energetike Srbije Petar Stanojević kaže da preduzeće "Srbijagas" ne može da bankrotira i da njegova podela ili restrukturiranje neće uticati na izgradnju Južnog toka, kao ni na partnerstvo s ruskim Gaspromom.

"Srbijagas neće bankrotirati, jer ne može da bankrotira zato što je javno preduzeće... Srbijagas mora da podeli delatnost prema Zakonu o energetici i da za svaku od delatnosti, i za transport i za trgovinu, vodi odvojene račune", rekao je Stanojević.

On ističe da reforme u energetskom sektoru koje sprovodi Ministarstvo energetike treba da povećaju stabilnost na tržištu gasa u Srbiji, da donesu pogodnosti za potrošače, što se ogleda u "obezbeđivanju boljeg kvaliteta gasa i predvidive cene gasa koja će biti regulisana na transportu".

"To će biti i ponovljnije za zaposlene u Srbijagasu. Te reforme su u skladu i sa direktivom EU i sa zakonom o energetici. Jasno nam je da postoji zabrinutost u vezi promena koje moraju da budu napravljene, ali trenutna finansijska situacija Srbijagasa od nas zahteva da ga refomrišemo što pre. Mogu da vam kažem da će se taj plan i ostvariti", rekao je Stanojević.

Generalni direktor tog javnog preduzeća Dušan Bajatović izjavio je ranije da će Srbijagas otići u stečaj ako se bude podelio i restrukturirao kako je predložilo Ministarstvo energetike. On je kazao da bi, po tom modelu, sve što valja bilo prebačeno u preduzeće Transgas, a problemi bi ostali Srbijagasu i dodao da "treba jasno da se kaže da je stečaj Srbijgasa cilj tog modela".

Bajatović je naveo i da bi moglo da dođe do problema i u strateškom partnerstvu s ruskim Gaspromom: "Može da se otvori veliki fond problema, pravnih ali i političkih".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...